lauantai 1. tammikuuta 2011

Napapiirin sankarit harharetkellään

Juuri päättynyt vuosi 2010 oli kotimaisen elokuvan suurta juhlaa. Kahden miljoonan katsojan raja ylitettiin ennen vuoden vaihtumista. Kauhavan Y-Kinon uuden vuoden aloittaa viime vuoden katsotuin leffa: ohjaaja Dome Karukosken komedia Napapiirin sankarit (2010). Se on kerännyt jo yli 330 000 katsojaa ja ohittanut katsojatilastoja pitkään johtaneen filmin Risto Räppääjä ja polkupyörävaras.

Karukoskelle komedia on uusi aluevaltaus. Hän on tähän mennessä ohjannut hyvin menestyneet elokuvat Tyttö, sinä olet tähti (2005), Tummien perhosten koti (2008) ja Kielletty hedelmä (2009).

Napapiirin sankareiden pääjuoni on yksinkertainen. Työtön vetelys Janne (Jussi Vatanen) saa avovaimoltaan Inarilta (Pamela Tola) uhkavaatimuksen hankkia digiboxi aamuun mennessä tai parisuhde on ohi. Jollei digiboxia ole hankittuna, Inari ottaa suunnan kohti etelää ja jättää vätyksen niille sijoilleen. Tästä säikähtäneenä Jussi ottaa mukaansa ystävänsä Kapun (Jasper Pääkkönen) ja Räihäsen (Timo Lavikainen). Kaverusten keltainen amisauto ottaa aluksi suunnan kohti Rovaniemeä, jossa Jussin appiukolla on liike, mutta matka ei totisesti suju suunnitelmien mukaan.

Digiboxin hankinnasta tulee kaverusten todellinen harharetkin antiikin Kreikan sankarin Odysseuksen tavoin. Mutkaiseen matkaan mahtuu niin auto-onnettomuutta, kömpelöitä romansseja, petkutusta kuin matsaamista ökyrikkaiden venäläisten kanssa. Jannen piinaa lisää kilpakosija Pikku-Mikko (Kari Ketonen), joka on riiannut Inaria tämän teinivuosina. Nyt hän tekee parhaansa upottaakseensa Jannen ja Inarin parisuhteen.

Karukosken elokuvassa kohelletaan ajoittain äärirajoilla. Tragikoomiset juonenkäänteet seuraavat toisiaan ja äijähuumori kukkii. Välillä kolmikon koettelu piinaa myös katsojaa. Elokuvan keskeiseksi teemaksi nousee ystävyys. Kolmikko ei voi selvitä harharetkestään ilman toisiaan.

Näyttelijäkaartista Jussi Vatanen ja Kari Ketonen selviävät erinomaisesti. Jasper Pääkkösen ja Pamela Tolan replikointi opetellulla lapin murteella ei aina vakuuta. Kaikkien tolloilujen jälkeen elokuva selviää kuitenkin maaliin, vaikka ajoittain vauhti yskiikin kuin antisankarikolmikon keltaisella kaaralla.

Elokuvan trailerin löydät tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti