perjantai 31. joulukuuta 2010

Huopamuumeja kolmiulotteisina

Tove Janssonin rakastetut muumit ovat nyt kääntyneet ensimmäiseksi pitkäksi 3D-leffaksi. Elokuva Muumi ja punainen pyrstötähti (2010) perustuu kirjailijan teokseen Muumipeikko ja pyrstötähti, mutta myös puolalaiseen tv-animaatiosarjaan Muumien maailma. Elokuva nähdään Y-Kinossa uudenvuodenaaton ilmaisesityksinä. Sen on ohjannut Maria Lindberg.

Lastenohjelmiin erikoistunut suomalainen Filmkompaniet-yhtiö hankki 1978–1982 valmistuneen puolalais-itävaltalaisen Muumi-sarjan oikeudet haltuunsa. Sarjan pohjalta on nyt työstetty jo toinen kokopitkä Muumi-elokuva. Suomalaisten editoima ja leikkaama Muumi ja vaarallinen juhannus ilmestyi 2008, mutta sai tuolloin vain noin 20000 katsojaa.

Puolalaissarjassa hahmot, joita Tove Janssonkin oli suunnittelemassa, toteutettiin liikuttelemalla huovasta valmistettuja puolikkaita lasilevyjen välissä. Syvyysvaikutelma luotiin maalaamalla tausta ja etualat erillisille lasilevyille, joiden välissä nukkehahmot liikkuivat. Hahmot tehtiin puolipyöreiksi kolmiulotteista vaikutelmaa tavoitellen. Tämä mahdollisti osaltaan alkuperäismateriaalin muuntamisen 3D:ksi, josta on vastannut suomalainen Stereoscape-yhtiö.

Elokuvassa Muumilaakso on peittynyt outoon harmaaseen pölyyn. Viisas Piisamirotta kertoo, että maailmanloppu on tuloillaan pyrstötähden lähestyessä Muumilaaksoa. Muumipeikko haluaa selvittää asian todellisen laidan Yksinäisten Vuorten tähtitornin viisailta professoreilta. Hän saa mukaansa lauttamatkalle Nuuskamuikkusen ja Nipsun, joiden kanssa matkataan vaarojen kautta observatorioon ja takaisin Muumilaaksoon.

Huopamuumit ovat nukkeanimaatossa hyvin sympaattisia ja hauskalla tavalla vanhahtavia. Ne eivät ole niin eloisia ja puheliaita kuin 90-luvun alussa Japanissa valmistetussa piirrossarjassa Muumilaakson tarinoita. Toisaalta japanilaisanimelle tyypilliset pelottavat kohtaukset puuttuvat nukkeanimaatiosta. Vaikka elokuvan aiheena on niinkin hurjalta kuulostava asia kuin maailmanloppu, leffaa voi hyvin suositella perheen pienimpien ensimmäiseksi teatterielokuvaksi vanhempien seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti