maanantai 27. joulukuuta 2010

Toy Story 3 – perhe-elokuvien ehdotonta aatelia

Animaatiostudio Pixarin hankinta tammikuussa 2006 on osoittautunut todelliseksi kultakimpaleeksi Walt Disney Pictures –yhtiölle. Viihdejätti sai haltuunsa erittäin innovatiivisen ja kunnianhimoisen animaatiostudion, joka kulkee kärjessä niin animaation teknologisen kehityksen kuin itse piirroselokuvien laadunkin osalta. Pixarin suurmenestyksiin kuuluvia animaatioita ovat olleet mm. Ötökän elämää, Wall-E, Nemoa etsimässä, Ihmeperhe, Autot, Up – kohti korkeuksia ja kolme Toy Story –elokuvaa.

Toy Story – Leluelämää (1995) ja Toy Story 2 (1999) olivat jo sekä arvostelu – että kassamenestyksiä. Leluelämää oli ensimmäinen kokonaan tietokoneella tehty animaatio, joka sai erikois-Oscarin 1996.

Sarjan uusin elokuva Toy Story 3 on puolestaan tuotettu kolmiuloitteisena 3D-tekniikalla. Se on jo ehtinyt nousta kaikkien aikojen menestyneimmäksi animaatioksi pääsylipputuloilla mitaten. Noin 200 miljoonaa dollaria maksanut elokuva on tuottanut jo 1.06 miljardin lipputulot. Kun mukaan lasketaan kaikki oheistuotteet: figuurit, kirjat, dvd:t, pelit ja muu kaupallinen krääsä, Toy Story 3:n tuotot hipovat jo 9 miljardia dollaria.

Kaupallinen menestys ei mitenkään latista Toy Story 3:n arvoa. Kyseessä on sarjan paras elokuva. Pixar satsaa aina laadukkaisiin käsikirjoituksiin, mikä näkyy elokuvan tarinassa ja sujuvassa kerronnassa. Animaatio on jännittävä, syvällinen, liikuttava, humoristinen ja kerrassaan erinomaista viihdettä. Se sopii niin isoille kuin pienille. On hienoa, että Kauhavan asukaslautakunta tarjoaa elokuvan ilmaisnäytöksen katsojille 29.12. klo 17.00. Elokuva on suurella valkokankaalla ja kolmiulotteisena melkoinen elämys.

Lee Unkrichin ohjaamassa Toy Story 3:ssa ovat pääosassa lelut, mutta sarjan elokuvien tapahtumat kytkeytyvät aina lelujen omistajan Andyn elämässä tapahtuviin muutoksiin. Uusin Leluelämää –leffa alkaa siitä, että Andy on varttunut 18-vuotiaaksi ja on aloittamassa opinnot yliopistossa. Nuoren miehen leluja uhkaa pahin painajainen: hylkääminen ja se, ettei niillä enää leikitä koskaan.

Cowboynukke Woody (äänenä Tom Hanks/Antti Pääkkönen), avaruusrangeri Buzz Lightyear (Tim Allen/Santeri Kinnunen), lehmityttö Jessie (Joan Cusack/Nina Tapio) ja kumppanit päätyvät lahjoituksena päiväkotiin, joka vaikuttaa aluksi todelliselta paratiisilta. Mutta kun Andyn lelut joutuvat päiväkodin pienimpien käsien kovaa käsittelyyn, lelut päättävät ottaa jalat alleen. Edessä on huikean jännittävä vankilapako, josta käänteitä ei puutu.

Toy Story 3 kruunaa lelutrilogian koskettavalla tavalla. Kaiken huumorin ja toiminnan alta kuoriutuu surumielinen pohjavire. Kysymys on myös lapsuuden lopusta, ajasta, jolloin lakkaamme leikkimästä leluillamme aikuisuuden kynnyksellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti