maanantai 6. joulukuuta 2010

Rare Exportsin ilkeä pukki murskaa katsojaennätyksiä teattereissa

Kotimaisen elokuvan kannalta vuosi 2010 on sujunut erinomaisesti. Suomen Elokuvasäätiön keräämien katsojalukujen mukaan kotimaiset elokuvat olivat vetäneet elokuvateattereihin 1,76 miljoonaa katsojaa marraskuun loppuun mennessä. Jalmari Helanderin uutuuselokuva Rare Exports keräsi viikonloppuna yli 47 000 katsojaa, joka siivitti kotimaiset elokuvat uuteen katsojaennätykseen.

Rare Exports ei ensinäkymältä ole kovin osuva nimi kotimaiseksi elokuvaksi. Tarkoittaahan se ”harvinaista vientiä”. Nimi kirkastuu elokuvaa katsottaessa. Se viittaa Korvatunturilta johdettuun todella erikoiseen ulkomaankaupan haaraan. Ja jos ohjaaja-käsikirjoittaja Jalmari Helanderin unelma toteutuu, tätä elokuvaa viedään lujaa ulkomaille. Ainakin se kamppailee vuoden parhaan kotimaisen elokuvan tittelistä.

Elokuva käynnistyy, kun Korvatunturilla kaivauksia tekevä amerikkalainen tiederetkikunta kaivaa esiin joulupukin tonttuineen 486 metrin syvyydestä ikiroudasta. Irti päässyt pukki ei kuitenkaan ole mikään joulun hyvyyttä uhkuva valkopartainen coca-cola-pukki. Päinvastoin: kyseessä on suomalaisen perinteen sarviin ja pelottavaan naamioon verhoutunut nuuttipukki, oikea ilkimys.

Joulumarkkinoille suunnatun leffan pukkiakin hurjempaa porukkaa edustavat lapsia jahtaavat pelottavat tontut. Kun elokuvan lainaa tyylilajeista niin jännitystä, toimintaa kuin suoranaista kauhuakin, on kiroiluakin sisältävän elokuvan ikäraja K-13 perusteltu.

Leffan keskushenkilö on 10-vuotias Pietari (erinomainen Onni Tommila), joka odottaa joulua kauhunsekaisin tuntein. Valkopartaisen punanutun sijaan Pietari odottaa ilkeää nuuttipukkia, joka vie tuhmat lapset mennessään. Äiditön poika ei yrityksistään huolimatta tunnu saavan tukea karskilta isältään Raunolta (Jorma Tommila), jonka päähuomion varastaa vararikon partaalla hoippuva poroteurastamo.

Isän ja pojan elämä muuttuu, kun kaivausten jälkeen turvallisuus alueella alkaa järkkyä. Kylältä katoaa sähkölämmittimiä – mutta myös lapsia. Kun Rauno löytää sudenkuopasta haavoittuneen saaliin, ovat isä ja poika pian keskellä seikkailua yhdessä Aimon (Tommi Korpela) ja Piiparisen (Rauno Juvonen) kanssa.

Rare Exports on kuvattu Överbygdin kylässä Norjan Lapissa. Sen luonto ja miljöö tarjoavat hyvät puitteet erilaiselle joulutarinalle, josta löytyy loppujen lopuksi myös joulun sydän. Hieno kuvaus on Mika Orasmaan työtä.

Elokuvan trailerin löydät linkistä: http://www.rareexportsmovie.com/fi#trailer

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti