maanantai 6. joulukuuta 2010

Merikilpikonnan vedenalainen seikkailu on Y-Kinon ensimmäinen 3D-elokuva

Kolmiulotteinen koko perheen elokuva Sammyn suuri seikkailu (dub, K7) vie vedenalaiseen maailmaan. Tällaisessa leffassa 3D-tekniikasta on suoranaista hyötyä. Elokuvan merimiljööseen pääsee toden teolla sisään vain 3D-lasien avulla. Kyseessä onkin elokuvateatteri Y-Kinon ensimmäinen kolmiulotteinen elokuva.

Itse leffa on belgialaisen Ben Stassenin ohjaama. Elokuvassa on paljon samaa kuin Pixarin suositussa Nemoa etsimässä –animaatiossa: söpö päähenkilö, taidokkaasti luotu vedenalaismaailma ja seikkailullinen tarina.

Merikilpikonna Sammy (äänenä Petrus Kähkönen) kuoriutuu Tyynenmeren saarelle vuonna 1959 ja löytää lopulta vaikeuksien kautta reittinsä mereen. Hän tapaa pian lajitoverinsa Rayn (Tuomas Uusitalo). Yhdessä ystävykset taittavat matkaa ja kohtaavat merellä monenlaisia vaaroja: nälkäisiä lokkeja, neulahampaisia piraijoita, luikeron anakondan ja uhkaavan hain. Kaikista koettelemuksista kuitenkin selvitään.

Elokuva seuraa Sammyn merimatkoja 50 vuoden ajan. Sen aikana ilmaston lämpeneminen muuttaa merellistä maailmaa ja merikilpikonnien miljöötä. Vaikka ekologisiin arvoihin viitataankin, elokuva pysyy pääosin vedenalaisena road movie’na ja seikkaluelokuvana. Esimerkiksi merimiljöötä uhkaava öljykatastrofi ohitetaan varsin keveästi. Toinen elokuvan omituisuus on hippiyhteisö, jonka lemmikkinä Sammy piipahtaa - vain eksyäkseen jälleen.

Myöhemmässä vaiheessa Sammyn elämään ui tyttökilpikonna Shelley (Saara Lehtonen), josta odotetusti tulee merikilpikonnan ensirakkaus.

Vaikka Sammyn tarina on ohut Pixarin Nemoon verrattuna, se on visuaalisesti hienoa seurattavaa. Ajoittain katsojasta tuntuu siltä, kuin hän istuisi meriakvaariossa. 3d-lasien käyttö tuntuu lennättävän merihevoset päin kasvoja.

Aikuisten on ennen leffaa hyvä valistaa pienempiä katsojia siitä, että elokuvaa on todellakin katsottava 3d-laseilla. Lisäksi osa efekteistä näyttää vyöryvän ulos valkokankaalta. Suomeksi dubatun elokuvan suomalaisäänet ovat sen sijaan hyviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti