Kauhavan kaupunki ja Komiat-lehti tarjoavat kuntalaisille kuusi ilmaista elokuvanäytöstä Y-Kinossa uudenvuodenaattona 31.12.2010. Näistä aikuiseen makuun on suunnattu dokumenttifilmien ohjaajana tunnetun Arto Halosen ensimmäinen pitkä elokuva Prinsessa (2010).
Prinsessa on koskettava elokuva harhoihin vajoavasta poikkeusyksilöstä. Tositapahtumiin perustuva leffa kertoo vuosina 1896–1988 eläneestä Anna Lappalaisesta (Katja Küttner e Kukkola), joka oli yli 50 vuoden ajan tuusulalaisen Kellokosken mielisairaalan potilas.
Elokuva alkaa kohtauksella, jossa sijaiskodista toiseen kiertänyt entinen hieroja ja kuplettilaulaja Anna passitetaan mielisairaalaan. Aluksi uusi potilas kieltäytyy sanomasta sanaakaan. Avattuaan suunsa hän ilmoittaa olevansa Buckinghamin palatsissa Englannissa syntynyt prinsessa.
Skitsofreniaan vajonnut Anna saa mielisairaalan hoidokeista ympärilleen pian oman hovinsa. Siihen kuuluvat mm. hovineidoksi valikoituva aito siniverinen Christina von Heyroth (Krista Kosonen), suupaltti visionääri Kuronen (Pirkka-Pekka Petelius) ja juoppohulluudesta kärsivä entinen kaukopartiomies Saastamoinen (Peter Franzén). He kaikki kärsivät erilaisista mielenterveyden häiriöistä.
Prinsessa Anna ottaa asiakseen muiden hoidokkien auttamisen. Hän ravistelee epäsovinnaisella käytöksellään sairaalan vanhoillista ilmapiiriä ja jäykkää arvojärjestystä. Annan toiminta jakaa mielisairaalan henkilökunnan mielipiteet. Ylilääkäri Soininen (Antti Litja) suhtautuu ymmärtäväisesti Annaan ja hänen harhoihinsa. Sen sijaan nuori lääkäri Grotenfelt (Samuli Edelmann) uskoo sähköshokkien ja lobotomian kaltaisiin moderneihin hoitomuotoihin. Anna joutuukin törmäyskurssille hänen kanssaan.
Grotenfelt haluaisi kokeilla lobotomiaa (aivojen otsalohkojen yhteyden katkaisemista taaemmas aivoihin) Annaankin, mutta prinsessa välttyy tältä. Sen sijaan suulas ja väärinymmärretty Kuronen joutuu raskaan leikkauksen kohteeksi. Seurauksena on persoonallisuuden radikaali muuttuminen.
Prinsessa-elokuva on vahvimmillaan kuvatessaan aikakauttaan ja mielisairauden hoidon historiaa. Elokuvasta välittyy erilaisuuden ymmärtämisen ja hyväksymisen tärkeys. Leffan miinuksia ovat jähmeä kerronta ja draamallisen kaaren heikkous. Elokuva etenee tuokiokuvina, joissa ei aina riittävästi löydy jännitettä.
Elokuvan vahvuuksiin kuuluu taidokas näyttelijätyö. Päärooleissa nähtävät Katja Küttner ja Krista Kosonen ovat vakuuttavia. Sivurooleissa nähtävät Pirkka-Pekka Petelius, Peter Franzén ja Antti Litja tekevät myös hyvät roolityöt. Samuli Edelmannille kirjoitettu rooli on varsin yksioikoinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti