sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Värikäs Hella W ensi-iltaan 28.1.



Kauhavan Y-Kinossa tulee perjantaina 28.1. ensi-iltaan uusi ja merkittävä kotimainen elokuva. Hella W (2011) kertoo värikkään, lahjakkaan ja maanpetoksesta tuomitun Hella Wuolijoen (Tiina Weckström) tarinan. Elokuvan on ohjannut Juha Wuolijoki, joka on sukua yhdelle Suomen historian huomattavimmista 1900-luvun vaikuttajista.    

Vironsuomalainen Hella Wuolijoki (18861954) tunnetaan marxilaisena poliitikkona, näytelmäkirjailijana, liikenaisena, Yleisradion pääjohtajana ja Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun NKVD:n vakoojana. Eniten mainetta Wuolijoki keräsi Niskavuori-näytelmäsarjallaan, joka on menestyksekkäästi siirretty myös valkokankaalle. Wuolijoen tapaan Niskavuoren naiset ovat vahvoja ja voimakastahtoisia henkilöhahmoja.

Dramaturgi Outi Nyytäjän käsikirjoittamaa Hella W:tä varten luettiin paljon muutakin kuin pojanpoika, kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd) kirjoittamat muistelmat. Maailmansotien välillä idänkaupassa ja diplomaattipiireissä pyörinyt Wuolijoki laati säännöllisesti Neuvostoliiton lähetystölle tilannekatsauksia ja piti yhteyttä NKVD:n tiedusteluverkostoihin.

Elokuvan traileri tuo esiin ”Runoilijana” tunnetun voimanaisen kytkökset sekä Etsivä Keskuspoliisin (myöhemmin Valpo) epäilyt siitä, että Hella Wuolijoki olisi ollut sekä Neuvostoliiton että Ison-Britannian agentti.

Elokuvan keskiöön nousevat Hella Wuolijoen maanpetosoikeudenkäynti ja vankeustuomio. Wuolijoki vangittiin jatkosodan aikana, kun hän oli auttanut neuvostoliittolaista desanttia Kerttu Nuortevaa (Maria Heiskanen). Vaikka Wuolijoki väittikin tähdänneensä avustustyöllään Suomen ja Neuvostoliiton välisen sodan lopettamiseen, hänen toimintansa täytti maanpetoksen tunnusmerkistön.

Valtiollinen poliisi ajoi Hella Wuolijoelle kuolemanrangaistusta, joka kuitenkin lieveni elinkautiseen kuristushuonerangaistukseen v. 1943. Hella  vapautui seuraavana vuonna, kun välirauha oli solmittu syyskuussa 1944.

Filmin budjetti on ollut n. 1,7 miljoonaa euroa. Hella W:n keskeisiin kuvauspaikkoihin kuuluvat Turun Akatemiatalo ja legendaarinen vankila Kakola, jossa filmattiin Katajanokan vankilaa kuvaavat kohtaukset. Kuvauksia tehtiin myös Virossa ja Villilän studioilla Nakkilassa.

Tiina Weckströmin lisäksi keskeisiin näyttelijöihin kuuluvat mm. Valpon etsivänä nähtävä Hannu-Pekka Björkman sekä Hellan tytärtä Vappu Tuomiojaa esittävä Matleena Kuusniemi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti