tiistai 18. tammikuuta 2011

Koivusalo kuvittaa kansakunnan kohtalonhetkiä Pohjantähdessään


Timo Koivusalon Täällä Pohjantähden alla II (2010) –elokuva kuvittaa hämäläisen Koskelan torpparisuvun vaiheita ja kansakuntamme kohtalonhetkiä ykkösosaa paremmin. Edellisosa (2009) noudatteli liiankin orjallisesti Edvin Laineen tulkintaa Väinö Linnan romaanitrilogiasta.

Pohjantähti-filmatisoinnin kakkososa pääsee edeltäjäänsä paremmin irti tv-elokuvamaisuudesta ja on elokuvalliselta kerronnaltaan sujuvampi. Näin siitäkin huolimatta, että ajoittain Suomen historiaa käydään läpi melkoisella pikakelauksella. Tilanteen pelastaa Pertti Mutasen kuvaus, jossa luotetaan vähäeleisyyteen ja lähikuvien voimaan.

Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla on Suomen kansan historian monumentaalinen kuvaus 1800-luvulta 1950-luvulle. Kyseessä on teossarja, joka kuuluu suomalaisen keskivertoperheen kirjahyllyyn.

Koivusalon filmatisoinnin kakkososa jatkaa siitä, mihin ykkösosa jäi. Päähenkilö Akseli Koskela (Ilkka Koivula) palaa vankileiriltä kotiin Pentinkulmalle, keskittyy torpan hoitoon ja pyrkii pysyttäytymään erossa poliittisista kärhämistä valkoisessa Suomessa. Entinen punapäällikkö joutuu koville, kun 30-luvun alun oikeistoradikalismin aalto heittää hämäläiskylän kansakoulunopettajaksi lapuanliikkeen oppeja toteuttavan Rautajärven (Ville Virtanen). Äärioikeistolaisuuden nousu kulminoituu väkivaltaisiin muilutuksiin, ennen kuin presidentti P.E. Svinhufvud kukistaa lapuanliikkeen vuoden 1932 Mäntsälän kapinan yhteydessä pitämällään radiopuheella.

Koivusalo onnistuu varsin hienosti oikeistoradikalismin kuvauksessaan. Jopa niin hyvin, että Koskelan suku on vaarassa ajautua tarinassa sivuraiteille. On valitettavaa, että kiihkeästä äärioikeistolaisuuden kuvauksesta siirrytään suin päin kansakunnan eheytymiseen talvisodan kynnyksellä. Siirtymä on nopea, kerronnallisesti epäuskottava ja turhan alleviivaava.

Täällä Pohjantähden alla II:n keskiössä on Akselin ja Elinan (Vera Kiiskinen) perhe. Tytär Kaarina (Anna Lipponen)  on tullut naimaikään, mutta vävyehdokas ei ole Akseli Koskelalle mieluinen. Lujatahtoinen Akseli uurastaa itseään säälimättä perheensä eteen. Elämä näyttää vihdoin hymyilevän, kun hän saa lunastaa torpan itselleen. Uskoa tulevaisuuteen horjuttaa kuitenkin sota, jonka hinta on kova niin Koskelan perheelle kuin Suomen kansallekin.

Pohjantähden kakkososa pääsee maaliin paljolti hyvien näyttelijöidensä ansioista. Ilkka Koivula, Ville Virtanen ja Risto Tuorila (Jussi Koskela) tekevät erinomaiset roolityöt, samoin Tuntemattomasta sotilaasta tuttua Vilho Koskelaa näyttelevä Sampo Sarkola. Myös Hannu-Pekka Björkman esittää kirkkoherra Salpakaria hyvin moniulotteisesti. Näyttelijöistä osa on tosin auttamatta liian nuoria esittämään filmissä isovanhempia.

Hyvät perustiedot Suomen historian 1900-luvun käännekohdista helpottavat elokuvan seuraamista. Elokuvan trailerin löydät tästä linkistä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti