lauantai 5. helmikuuta 2011

Turistina tasapaksussa trillerissä


Hollywoodin kirkkaimpiin tähtiin kuuluvat Angelina Jolie ja Johnny Depp tahkoavat taaloja filmistä toiseen. Tähtipari nähdään päärooleissa saksalaisen ohjaajan  Florian Henckel von Donnersmarckin tusinatrillerissä The Tourist (2010). Valitettavasti ohjaaja ei saa paljoakaan irti karismaattisista ja valovoimaisista tähdistään.

”Turisti” käynnistyy Pariisista, jossa Jolien esittämä kaunotar Elise Clifton-Ward on poliisien tarkan silmälläpidon kohteena. Interpol ja sen sinnikäs komisario Acheson (Paul Bettany) pyrkivät hänen avullaan saamaan satimeen eurooppalaiselta gangsterilta Shaw’lta  (Steven Berkoff) yli 740 miljoonaa euroa huijanneen sijoituspankkiiri Alexander Piercen. Hänen nappaamisensa osoittautuu kuitenkin yllättävän vaikeaksi.

Piercen kaunis heila saa miesystävältään ohjeet suunnata Venetsiaan. Junamatkallaan halki Ranskan ja Pohjois-Italian Elise tutustuu amerikkalaiseen matematiikan opettajaan Frank Tupeloon (Johnny Depp). Miesten päät kääntävä Elise hurmaa pian myös Frankin, joka saa maistaa kaunottaren seurassa luksusta ja glamouria. Tietämättään Frank on osa Elisen suunnitelmaa.

Venetsiassa salaperäistä Alexanderia jäljittävät kaikki. Elise ja Frank yrittävät löytää Alexanderin ennen Interpolia ja Reginal Shaw’n johtamaa venäläistä mafiajoukkoa. Kaupungin kanavilla käy kuhina, kun osapuolet ajavat toisiaan takaa pitkin gondolien ja keskiaikaisten siltojen täplittämää katukuvaa. Loistavien palatsien katveessa poliisi on lahjottavissa ja ihmishenki halpa.

Turistin nimi leffalle on siinä mielessä osuva, että elokuva on kuin pitkitetty matkailumainos. Nimitys on elokuvassa varattu Frankille, joka osoittautuu yllättävän sitkeäksi sissiksi ollakseen siviilissä opettaja. Johnny Depp tekee rutiinimaisen roolityön. Frankin ja Elisen suhteessa liekki palaa, muttei loimua.

Turistin ongelmaksi koituu laahaava käsikirjoitus. Toisaalta kamera tuntuu rakastavan liiankin paljon Angelina Jolieta, joka purjehtii piikkareineen ja muotiluomuksineen kohtauksesta toiseen. Leffa on kuin pitkitetty catwalk, jolla yksi maailman kauneimmista naisista tepastelee. Tähtiparin ja loppuratkaisun takia The Touristin jaksaa kuitenkin katsoa loppuun. Niin, ja onhan Frankin pinkominen pyjamassa yli Venetsian kattojen roistojen jahtaamana humoristinen ja näkemisen arvoinen kohtaus.

Elokuvan trailerin löydät tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti