maanantai 21. helmikuuta 2011

Coenin veljesten huippuwestern

Kulttimaineen saavuttanut ohjaajakaksikko Joel ja Ethan Coen on uudessa elokuvassaan Kova kuin kivi (True Grit, 2010) tehnyt uuden aluevaltauksen. Älykköveljekset ovat heittäytyneet elokuvagenreistä maskuliinisimpiin – ja pian harvinaisimpiin − kuuluvan lännenelokuvan pariin. Lopputuloksena on erinomainen western.
.
Lahjakkaat ja omaperäiset veljekset tunnetaan luovuudestaan ja kierohkosta huumoristaan. He surffaavat sujuvasti elokuvan lajityypistä toiseen. Kova kuin kivi perustuu Charles Portisin vuonna 1968 ilmestyneeseen lännenromaaniin, joka päätyi valkokankaalle jo seuraavana vuonna. Tuolloin Rooster Cogburnia esittänyt westernin ruumiillistuma John Wayne sai elokuvasta pitkän uransa ainoan Oscarin.
.
Kova kuin kivi ei silti ole mikään mikrouunissa pikalämmitetty ruoantähde. Coenin veljesten uudelleen käsikirjoittama ja taitavasti roolittama länkkäri on kuin aito teksasilainen lankkupihvi, hieman rasvainen, mutta varmasti ravitseva. Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeinen ajankuva on luotu uskottavasti, tarinassa riittää dramatiikkaa, dialogi on nautittavaa ja näyttelijätyö on kauttaaltaan erinomaista. Mitä muuta voi katsoja elokuvalta toivoa?

Filmi kertoo 14-vuotiaasta Mattie Rossista (Hailee Steinfeld), joka on vannonut kostavansa isänsä kuoleman. Mattie palkkaa kaupungin kovimman seriffin, viskiinmenevän ja liipasinherkän Rooster Cogburnin (Jeff Bridges), jäljittämään isän murhannutta Tom Chaneyta (Josh Brolin). Mukaan liittyvät myös Texasin ratsupoliisi  LaBoeuf (Matt Damon) sekä Mattie itse miesten vastusteluista huolimatta.

Henkipaton jäljitys vie kolmikon kauas erämaahan ja lopulta vuoristoon, jonne rosvot ovat kätkeytyneet. Matkalla Mattie oppii arvostamaan Cogburnin rohkeutta ja erätaitoja, ja tämä taas nuoren tytön sisukkuutta ja määrätietoisuutta.

Elokuvan näyttelijöistä Jeff Bridges tekee äreänä Roosterina monumentaalisen roolisuorituksen. Josh Brolin on lainsuojattoman roolissa vakuuttava, Matt Damon Texas rangerina vähäeleisen tyylikäs. Elokuvan todellinen tähti on kuitenkin vasta 14-vuotias Hailee Steinfeld. Hänen Mattiensa on ilmeikäs ja tunteikas lapsinainen. Nuori näyttelijä tekee Mattiena niin aidon, koskettavan ja moniulotteisen roolityön, ettei sivuosa-Oscar ole helmikuussa todellakaan kaukana.

Pääkuvaaja Roger Deakinsin romanttinen kameratyö sopii filmin karuun miljööseen, jossa vanha länsi elää ja hengittää yhä. Elokuvan trailerin löydät tästä.

 
Seriffi Cogburn (Jeff Bridges) ja Mattie (Hailee Steinfeld).





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti