lauantai 5. helmikuuta 2011

Kirjeen sulle kirjootan


Ranskalaiselokuva Täysihoito (2010) sopii tähän kylmään ja pimeään vuodenaikaan kuin porkkana lumiukon nenäksi. Elokuva sijoittuu Ranskan etelärannikon nimettömään pikkukaupunkiin, jossa viehättävä Émilie (Audrey Tautou) pitää Heitukka-kauneushoitolaa.

Suklaasilmäinen Émilie saa kauniin, mutta nimettömän rakkauskirjeen. Jostain syystä kauneushoitolan pitäjä ei lämpene kirjeelle. Sen sijaan Émilie vaihtaa rakkauskirjeeseen saajan nimen ja lähettää kirjeen avioerosta kärsivälle  äidilleen Maddylle (Nathalie Baye). Maddy on kirjeestä haltioissaan – ja odottaa uutta kirjettä sydän pamppaillen.

Äitinsä ilahduttamiseksi Émilie ryhtyy tehtailemaan uusia intohimoisia kirjeitä. Valitettavasti hänen kynäilynsä ei ole läheskään samaa tasoa kuin alkuperäisen kirjeen lähettäneen korkeakoulutetun sähkömies Jeanin (Sami Bouajila), joka työskentelee kauneushoitolassa. Kun Maddy näkee Jeanin toimittavan yhden Émilien kirjeistä, hän luulee nuoren miehen rakastuneen itseensä. Farssin ainekset ovat kasassa – ja ihmissuhdesoppa valmis.

Täysihoito rakentuu aika lailla Audrey Tautoun karisman varaan. Ranskatar valloitti maailman romanttisessa komediassa Amélie (2001). Täysihoidossa hurmaava ranskatar ei ole luonnollisimmillaan. Jeanin palvonta tytärtä kohtaan tuntuu oudonta, koska Émilie on aika lailla viileä ja itsekeskeinen kaunotar. Äidilleen tiuskiva ja vodkalla käyvä Émilie ei herätä erityisiä sympatioita katsojassa.

Tautoulle ja elokuvan ohjanneelle Pierre Salvadorille kyseessä on jo toinen yhteinen filmi. Pari teki jo vuonna 2006 Rivieran rikkaiden luksuselämään liittyneen Hinnasta viis –elokuvan, jonka teemana oli maksettu rakkaus.

Vajavaisenakin tämä kepeä ihmissuhdefarssi pesee kevysti Hollywoodin tusinatuotannon. Toivoisin kauhavalaistenkin löytävän vähitellen eurooppalaisen elokuvan. Maailman elokuvatarjontaan kuuluu niin paljon muutakin kuin amerikkalaista ja kotimaista elokuvaa sekä japanilaista animea.

Elokuvan trailerin löydät tästä

 
Tytär Émilie (Audrey Tautou ja
äitinsä Maddy (Nathalie Baye)
                                                       




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti