lauantai 1. toukokuuta 2010

Onnistunut Risto Räppääjä ja polkupyörävaras

Mari Rantasilan ohjaama Risto Räppääjä ja polkupyörävaras on järjestyksessään jo toinen Räppääjä-leffa. Sen edeltäjä Risto Räppääjä oli vuoden 2008 katsotuin elokuva, jonka menestys antoi hyvän perustan Räppääjä-elokuvien jatkolle. Ensimmäinen Räppääjä perustui Sinikka ja Tiina Nopolan suosittuihin lastenkirjoihin ja se sai yli 210 000 katsojaa elokuvateattereissa.

Risto Räppääjä ja polkupyörävaras kertoo uuden tarinan Riston (Severi Heikkilä) seikkailuista. Kyseessä on musiikkikomedia, jossa riittää vauhtia ja nopeasti muuttuvia tilanteita. Nopoloiden vahva käsikirjoitus antaa hyvän pohjan ohjaajan työlle. Mari Rantasilan elokuvakerronta on napakkaa ja selkeää. Leffa on värikäs ja äänimaailmaltaan hienosti toteutettu.

Riston täti Rauha Räppääjä (Annu Valonen) ja naapurinsetä Lennart Lindberg (Martti Suosalo) päättävät lähteä lomalle. Risto saa lohdutukseksi uuden hienon polkupyörän. Riston harmiksi täti järjestää pirttihirmu Pakastaja-Elvin (Ulla Tapaninen) hoitamaan Ristoa ja tämän parasta ystävää Nelli Nuudelipäätä (Lauramaija Luoto).

Kun Riston tuliterä pyörä salaperäisesti katoaa, Risto ja Nelli imaistaan huikeaan seikkailuun, jossa vastaan tulee mitä hullumpia tyyppejä ja sivuhahmoja. Ambulanssikuskit muistuttavat erehdyttävästi rockbändi ZZ Topin partaniekkoja Hilliä ja Gibbonsia. Esille pääsevät myös Suomi-rockin dinosauruksen Eppu Normaalin Pantse ja Martti Syrjä, jotka ovat unohtumaton näky oransseissa pyöräilyshortseissaan.

Uudet lapsinäyttelijät esittävät Ristoa ja Nelliä hyvin ja energisesti. Leffan todellinen voimahahmo on kuitenkin Ulla Tapaninen, jonka Pakastaja-Elvi nousee surrealistiseen suuruuteen. Osa aikuisnäyttelijöistä sortuu kuitenkin aikamoiseen ylinäyttelemiseen.

Musiikilla ja tanssilla on elokuvassa tärkeä rooli. Iiro Rantalan hilpeä ja svengaava musiikki kuljettaa tarinaa hienosti eteenpäin. Mikä parasta, tässä elokuvassa on selkeä sanoma: toisista välittämisen tärkeys.

Risto Räppääjä on onnistunut kokonaisuus, joten filmin katsojalukujen kohoaminen jo lähes 300 000:een ei ole ihme. Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti