perjantai 21. toukokuuta 2010

Burtonin loistokas Liisa Ihmemaassa

Lewis Carrollin romaani Liisan seikkailut ihmemaassa (1865) on innoittanut elokuvaohjaajia ja animaattoreita jo kymmeniä kertoja. Kyseessä on yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista fantasiamaailmassa tapahtuvista tarinoista. Versioista tunnetuin on Walt Disneyn piirrosleffa vuodelta 1951, joka on keskeisesti rakentanut kuvaa Liisasta.

Amerikkalainen elokuvaohjaaja Tim Burton tunnetaan omaperäisistä ja mielikuvituksellisista elokuvistaan. Menestyslistalta löytyvät mm. Jali ja suklaatehdas, kaksi Batmania 90-luvun taitteesta, Saksikäsi Edward sekä Painajainen ennen joulua. Burtonin elokuvia ovat viime vuosina tähdittäneet erityisesti supersuosittu Johnny Depp ja kihlattu Helena Bonham Carter. He ovat kantavia voimia myös ohjaajan uutuusteoksessa.

Tim Burtonin Liisa Ihmemaassa on visuaalisesti huikea ja surrealistinen aikuisten satu. Elokuva pohjautuu sekä alkuperäiseen teokseen että sen jatko-osaan Liisan seikkailut peilimaailmassa. Alkuperäisistä tarinoista poiketen Liisa ei kuitenkaan ole pikkutyttö, vaan 19-vuotias neito, joka karkaa omista kihlajaisistaan ja pudota mätkähtää maanalaiseen ihmemaailmaan.

Ihmemaassa Liisa (Mia Wasikowska) tapaa kaikki tutut hahmot, Kaalimadon, Irvikissan , Hatuntekijän (Johnny Depp) sekä tietysti Punaisen kuningattaren (Helena Bonham Carter) ja Valkoisen Kuningattaren (Anne Hathaway). Ihmemaan ennustuksessa kerrotaan, että Liisa surmaa Punaisen Kuningattaren hirviön, ja on näin vapauttava Ihmemaan ikuisesta orjuudesta. Liisa vain ei tunnista itseään tästä ennusteesta ja muutkin maanalaisen maailman asukit epäilevät tämän henkilöllisyyttä.

Burtonin elokuvaa ei ole tarkoitettu aivan pienille lapsille. Ikäraja K-11 on paikallaan, sillä pohjimmiltaan elokuva on kuin aikuisen hallusinaatio. Ihmemaata leimaa burtonilainen synkkyys. Helena Bonham Carter on ilkeänä ja kovana Punaisena kuningattarena lapsille pelottava hahmo. Johnny Depp tekee jälleen mestarillisen suorituksen friikkinä. Hänen Hullu Hatuntekijänsä vaikuttaa aidosti mielenvikaiselta. Herkkäkasvoinen Mia Wasikowska on kuin tehty Liisan rooliin.

Ohjaajalle tyypilliseen tapaan animaatiot ja lavasteet ovat pikkutarkasti työstettyjä. Elokuvan värimaailma on psykedeelinen: synkät ja elävät varjot vaihtelevat. Alkupalana elokuvaan toimii traileri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti