lauantai 1. toukokuuta 2010

Tähtinäyttelijät paranormaalissa sodassa

Yhdysvaltain mahtavasta armeijasta on viime vuosikymmeninä tehty läkähdyttävä määrä elokuvia. Osa niistä (mm. Ilmestyskirja Nyt, Full Metal Jacket, Kauriinmetsästäjä, The Hurt Locker) on noussut leffataivaan legendoiksi, suurin osa on vaipunut unholaan. Elokuvien kirjo ulottuu ääripatrioottista toimintaelokuvista satiireihin ja farsseihin. George Clooneyn hovituottaja Grant Heslowin ohjaama Vuohia tuijottavat miehet on yksi omituisimmista. Komediaksi se ei riittävästi naurata, farssin tasolle se ei yllä, realismi katoaa uskomattomaan juoneen.

Elokuva perustuu löyhästi Jon Ronsonin romaaniin, jolla on ilmeisesti kytkös todellisuuteen. Peter Straughanin käsikirjoitus romaanin pohjalta on sekoitus totta ja tarua. Fiktion osuus lienee kuitenkin selvästi faktaa suurempi.

Juonen punaisen langan muodostavat Yhdysvaltain armeijan 1960-luvulta alkaen kehittämät paranormaalit sodankäynnin muodot. Tavoitteena oli vihollisen listiminen ajatuksen voimalla. Taistelijoiden kykyvalikoimaan piti kuulua esimerkiksi seinien läpi kävely, vuohien tuijottaminen kuoliaaksi ja pilvien hajottaminen katseen voimalla. Aika absurdia.

Filmin päähenkilöitä ovat Irakin sodasta vuonna 2003 raportoimaan lähtevä toimittaja Bob Wilton (Ewan McGregor) ja hänen Kuwaitsissa tapaamansa sekopää Lyn Cassady (George Clooney). Reportteri kuulee elämänsä jutun, kun Lyn ryhtyy selostamaan taustaansa paranormaaleja voimia käyttäneissä erikoisjoukoissa.

Cassady ottaa toimittajan mukaansa Irakiin, jossa hänellä on tehtävä suoritettavanaan. ”Uuden maailman armeijan” perustaja, Vietnam-veteraani Bill Django (Jeff Bridges), on kadonnut. Cassadyn tehtävä on löytää hänet. Missio käynnistyy…

Vuohia tuijottavat miehet pyrkii parodioimaan Yhdysvaltojen vainoharhaisuutta ja arveluttavia sotilasoperaatiota tässä täysin onnistumatta. Juoni ajoittain hukkuu materiaalin runsauteen ja tarinan epäuskottavuuteen.

Elokuvan pelastaa nimekäs näyttelijäkaarti. George Clooney on oiva Cassady, Ewan McGregor onnistuu toimittajanroolissaan. Tarinan pahana poikana häärää Lynin kykyjä kadehtiva Larry Hooper (Kevin Spacey). Onnistunein suoritus kuuluu kuitenkin Jeff Bridgesille, jonka esittämä hippihenkinen komentaja on mainio.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti