lauantai 7. joulukuuta 2013

Kilpaurheilun ikävä kääntöpuoli

                          Marjatta (Satu Paavola) on joukkueen hiihtokuningatar, jonka
                          Ainon (Pamela Tola, oik.) on lyötävä kivutakseen huipulle.

Arto Halosen uutuuselokuvaa Isänmaallinen mies (2013) voi pitää jatkona hänen laadukkaalle urheiludokumentilleen Sinivalkoinen valhe (2012). Dokumentti toi esiin maastohiihtoon vuosikymmenien aikana pesiytyneen doping-ongelman, jota Halonen käsitteli ansiokkaasti ja monipuolisesti. Siitä huolimatta Sinivalkoinen valhe sai monissa urheilupiireissä hyisen vastaanoton, ja ohjaajaa pidettiin oman pesän likaajana.

Isänmaallinen mies lähestyy dopingia draamakomedian näkökulmasta. Huumoriakin toki elokuvasta löytyy, mutta aiheen vakavuuden takia elokuva on maalattu tummin sävyin. Näin elokuva lähestyy vääjäämättä tragikomediaa.

Uutuusfilmi ajoittuu 1980-luvun huimiin hiihtovuosiin. Elokuvan päähenkilö Toivo (Martti Suosalo) saa latojan tehtävistään potkut. Mies päättää käydä luovuttamassa vertaan, mikä mullistaa hänen elämänsä. Toivon hemoglobiiniarvot ovat yhtä huikean korkeat kuin takavuosien hiihtäjälegenda Eero Mäntyrannalla, ja lääkäri järjestääkin hänet yhteyteen Suomen hiihtomaajoukkueen valmennusryhmän kanssa. Tuota pikaa Toivo värvätään huoltoryhmään Suomen salaiseksi aseeksi, kun tämä on tunnustanut haluavansa olla isänmaallinen mies.

Kyse on aluksi veridopingista. Toivo on se hemoglobiinitankki, josta valutetaan verta joukkueen huippulupaukselle Ainolle (Pamela Tola) kovien kisojen alla. Viehättävä, mutta päämäärätietoinen Aino tekee parhaansa syöstäkseen hiihtokuningatar Marjatta Karhumäen (Satu Paavola) valtaistuimeltaan. Vain siten avautuu menestys kovissa kansainvälisissä kisoissa.

Raikas, iloinen ja kunnianhimoinen Aino saa Toivolta verta, mutta myös suuren osan sydäntä. Väsähtänyt viisikymppinen vireytyy nuoren naisen läheisyydessä. Elovena-tyttöä muistuttava hiihtäjätär hallitsee kuitenkin myös laskelmoinnin taidon, ja pian Toivo huomaa olevansa sotkeutunut yhä syvemmälle dopingiin ja ihmissuhdeongelmiin.

Pirkko-vaimo (Pirjo Lonka) nalkuttaa, Aino ihastuu nuorempaan. Toivo vaipuu ajalle tyypilliseen ”henkilökohtaiseen ongelmaan” eikä lohtua suo edes stripparin sylitanssi. Myös hiihtojoukkueen valmennuskolmikko Ilmo (Janne Reinikainen), Pakarinen (Mikko Kouki) ja Kataja (Hannu-Pekka Björkman) heittäytyy tylyksi. Epäluotettava ”vieraissa juokseva veritankki” ei sympatioita kerää.

Elokuvan tummiin juonteisiin eivät kuulu vain steroidit, epo ja veridoping. Isänmaallisen miehen synkin puoli on urheilumaailman laajamittainen hyväksikäyttö. Pärjätäkseen kilpakentillä on monen urheilijan valittava piristeet. Paineita tähän luovat lääkärit, valmentajat, joukkueenjohto, penkkiurheilijat ja urheilija itsekin. Toivoakin voidellaan varajohtajan tittelillä ja muhkealla palkankorotuksella. Raha, korruptio ja doping muodostavat vahvan epäpyhän kolmiliiton. Julkisuus ja urheiluhullu katajainen kansa seppelöivät voittajat ja sylkevät epäonnistujia.

Kehäraakiksi vajonnutta Toivoa kuitenkin tarvitaan, kun huippuvireeseen yltänyttä Ainoa kohtaa katastrofi juuri ennen olympialaisten päämatkaa. Isänmaallinen mies laittaa itsensä vielä kerran likoon. Miten tässä käy, sen kertoo elokuva.

Arto Halosen ja Helsingin Sanomien toimittaja Jouni K. Kemppaisen käsikirjoittama elokuva on kelpo kotimainen, muttei fiktion keinoin pääse niin syvälle ja lähelle doping-totuutta kuin Sinivalkoinen valhe. Yhdessä asiassa elokuva on todella onnistunut: casting eli roolitus toimii upeasti. Martti Suosalo on ulkopuolisen roolissaan todella mainio. Pamela Tola tekee takuuvarmaa työtä ja Hannu-Pekka Björkman Katajana on hetkittäin riemastuttava. Myös muut näyttelijät tekevät työtään ammattitaidolla.

Innokkaalle penkkiurheilijalle osa nautinnosta syntyy siitä, kun hän pohtii elokuvan roolihenkilöiden esikuvia. Itsekin uskon tunnistaneeni aika monta. On sääli, että Lahden MM-kisojen doping-katastrofi vuonna 2001 heikensi niin paljon tämän hienon urheilulajin asemaa.


Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti