torstai 7. marraskuuta 2013

Mainosmies pötkii luontoon

                                  Jäniksen vuoden Vatanen (Antti Litja) suojatteineen.


Risto Jarvan viimeiseksi ohjaustyöksi jäänyt Jäniksen vuosi (1977) on kaunis, humaani ja sympaattinen elokuva. Kotimainen komedia perustuu Arto Paasilinnan samannimiseen romaaniin kiinalaisen horoskoopin jäniksen vuodelta 1975. Elokuva nähdään Kauhavan Y-Kinossa perjantaina 8.11. klo 14.00 Ihme-Filmin kotimaisten klassikoiden esityssarjassa.
Elokuvan päähenkilö mainostoimittaja Kaarlo Vatanen (erinomainen Antti Litja) on lopen uupunut elämäänsä. Nyrpeä vaimo nalkuttaa, firman pomo haukkuu alaistaan jämähtäneeksi ja kaiken kukkuraksi asiakas on tyytymätön uuden deodoranttinsa mainoskampanjaan. Kun Vatanen törmää autollaan työtoverinsa valokuvaaja Miettisen (Juha Kandolin) kanssa jäniksenpoikaan lähellä Heinolaa, on Vatasen mitta täysi. Hän katoaa metsään loukkaantuneen jäniksenpoikasen kanssa.
 Järjestäytyneen yhteiskunnan jättäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Odysseiansa, harharetkensä, aikana Kaarlo Vatanen havaitsee olevansa monenlaisten järjestelmien orja. Pupujussinsa tavoin mainosmies pötkii yhä syvemmälle erämaihin. Riistanhoitopiirin valvoja antaa hänelle virallisen luvan jäniksenpitoon ja ruokkimisohjeet.
Pakomatkallaan luontoon Vatanen kohtaa monenlaisia ihmisiä: mm. entisen nimismiehen, pontikankeittäjän, metsästäjiä, ulkomaisia turisteja, erakon ja tarmokkaan naisjuristin. Mainosmiehen hellyys kohdistuu jäniksenpoikaan, mutta hellä on myös Jarvan ja kuvaaja Antti Peipon tapa käsitellä loppunpalamista pakenevaa ihmistä. Leffaa ei silti voi syyttää liiallisesta tunteilusta.
Jäniksen vuoden luontokuvaus on visuaalisesti näyttävää ja maalauksellista, kerronta hätäilemätöntä. Ihmisen ja luonnon yhteys on tavoitettu useimmiten kauniisti. Elokuvaan mahtuu silti irvokkaitakin hetkiä kuten jetset-seurueen erämaaretki.
Vatasen vapauden tehokkaimpia rajoittajia ja yhteiskunnan tiukan otteen selkeimpiä ilmentäjiä ovat elokuvan naiset. Kun mainosmies uskaltautuu kotiin, vaimo (Rita Polster) luettelee alta aikayksikön miehensä laiminlyönnit: maksamattomat laskut ja asuntolainan lyhennykset sekä kertausharjoitusten laiminlyönnistä aiheutuneen sotilaskarkuruuden. Vatasen lohduttajaksi heittäytyvä lakinainen Leila (Anna-Maija Kokkinen) on puolestaan valmis järjestämään Vataselle avioeron, hoitamaan laskut, hankkimaan entisen työpaikan takaisin ja antamaan nostetta uudelle projektille.
Takaisin systeemin osaksi – vai luontoon? Siinäpä kysymys sekä mainosmiehelle että meille läpeensä arkistoiduille, rekisteröidyille ja kontrolloiduille yksilöille Herran vuonna 2013.
Elokuvasta voit lukea lisää tästä Ihmefilmin linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti