torstai 12. syyskuuta 2013

Ihmiset suviyössä on sodanjälkeinen klassikko kotimaisessa elokuvassa

                                  Helka (Eila Pehkonen) ja Arvid (Matti Oravisto)
                                  ovat elokuvan lemmenpari.

Ihmiset suviyössä (1948) on Valentin Vaalan ohjaama kotimaisen elokuvan klassikko, joka perustuu samannimiseen Frans Emil Sillanpään romaaniin (1934). Elokuva kertoo maalaispitäjän ihmisistä, joiden kohtalot kietoutuvat toisiinsa yhden kesäyön aikana. Filmissä ehditään rakastaa ja vihata, tapella ja tappaa, syntyä ja kuolla ennen aamun valkenemista.

Lea Joutsenon, Usko Kempin ja Valentin Vaalan käsikirjoittama elokuva sai aikanaan hyvät arviot. Sen näyttelijäsuorituksia kehuttiin, ja Eino Heinon hienoa ja herkkää suomalaisen luonnon ja ihmisen kuvausta arvostettiin.

Ihmiset suviyössä nappasi vuonna 1949 puolet kotimaisista Jussi-palkinnoista. Näyttelijä-Jussit saivat Martti Katajisto (Nokia), Eero Roine (Syrjämäen Jalmari) ja Kaisu Leppänen (Mettälän Santra). Neljäs Jussi-patsas tuli käsikirjoituksesta.

Elokuvan henkilögalleriaan kuuluu kotimaisen elokuvan arkkityyppejä: katkera torppari, voimakastahtoinen emäntä ja puukkoon turvautuva tukkijätkä.

Voit lukea elokuvaan liittyvän Suomen valokuvataiteen museon arvostelun tästä linkistä.1 kommentti:

  1. Ihmiset suviyössä oli mielestäni todella hyvä. Kohtaukset olivat mukavan pituisia, erilaiset tarinat kietoutuivat hienosti yhteen ja koko ajan sai huomata, miten jokainen henkilö liittyi tapahtumien kulkuun omalla tavallaan. Hieno elämys ja ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva.

    VastaaPoista