maanantai 12. huhtikuuta 2010

Suljettu saari on painostava trilleri

Ohjaaja Martin Scorsese on neljän vuoden jälkeen palannut pitkän elokuvan pariin. 1970-ja 1980-luvulla kannuksensa ansainneen ohjaajaneron uusin elokuva Suljettu saari on sujuva trilleri, joka lainaa paljon 1940-luvun film noir -klassikoilta. Toki hänen olkapäältään kurkkii ajoittain myös jännityksen suurmestari Alfred Hitchcock.

Elokuvan alussa liittovaltion poliisit Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) ja Chuck Aule (Mark Ruffalo) saapuvat King Kongin saarta muistuttavalle kalliosaarelle veneellä. Synkällä saarella sijaitsee vankimielisairaala, josta on karannut murhaajatar Rachel (Emily Mortimer). Hänen oletetaan piileskelevän vielä saarella. Poliisien tehtävä on siis jäljittää Rachel, joka on käsittämättömällä tavalla kadonnut suljetusta sellistään vankilasta, jonka muurit kestäisivät tykkitulenkin.

Poliisikaksikon tehtävänanto näyttää selvältä, mutta siihen selvyys se loppuukin. Vankimielisairaalan johtava lääkäri Dr. Cawley (loistava Ben Kingsley) on hyytävän salaperäinen sisällissodan aikaisessa toimistossa. Vankimielisairaala vertautuu synkkään goottilaiseen linnaan kun tunnelma tihenee ja todellisuus verhoutuu salaisuuksien viiittaan.

Tutkimusten edetessä Teddy Daniels joutuu yhä pahempaan vainoharhojen ja salaliittoepäilyjen kierteeseen. Mitä saarella oikein? Mikä on totuus poliisietsivästä? Danielsin omat raskaat traumat pulpahtava esiin kun yleistunnelmat alkavat käydä yhä painostavammiksi. Miten käy etsivän identiteetin?

Scorsesen elokuva rullaa sujuvasti. Tästä on paljolti kiittäminen erinomaista leikkaajaa. Suljetussa saaressa elokuvakerronta ja visuaalisuus ovat mestaritasoa. Elokuva kannattaa katsoa myös kerrassaan mykistävän loppuratkaisun takia. Saakohan ohjaajasuuruus Scorsese uransa uuteen nousuun?

Elokuvan trailerin löydät tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti