sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Korpifilosofiaa kaikenikäisille

Lokakuussa 2009 kuollut kirjailija ja professori Veikko Huovinen ei ehtinyt nähdä tunnetuimman teoksensa Havukka-ahon ajattelijan tuloa valkokankaalle. Sotkamolainen humoristi ja ironisti olisi kyllä pitänyt tästä ohjaaja Kari Väänäsen tulkinnasta. Korpifilosofi Konsta Pylkkäsen pohdinnat ovat taipuneet hienoksi ja kaikenikäisille sopivaksi elokuvaksi. Kainuun jylhä ja upea luonto toimii puitteena hienoille näyttelijäsuorituksille.

Havukka-ahon ajattelija on kirjallisuusklassikko 1950-luvun alusta. Päähenkilö Konsta Pylkkänen on pohdintoihinsa eksyvä metsien mies. Hän pohtii maailman menoa arkiaskareidensa ja metsätöidensä keskellä. Aatosten kohteet vaihtelevat pikkulinnuista äärettömään avaruuteen. Elokuvassa Konsta saa pestin kahden tiedemiehen paikalliseksi oppaaksi. Pylkkänen pääsee seuraamaan tieteilijöiden maailmanselityksiä ja osallistuu sattumalta tieteellisen läpimurron aikaansaamiseen.

Kansanviisaus ja tieteellinen maailmanselitys eivät elokuvassa lyö korville toisiaan. Molemmat pyrkivät omalta osaltaan selvittämään ihmisen olemassaolon salaisuutta. Pylkkänen ajattelee ”maailmanrannat selviksi”. Konstana nähtävä Kai Lehtinen tekee kerrassaan erinomaisen roolityön. Hänen Pylkkäsessään on viatonta maailman selittäjää, mutta myös tärkeileviä kanssaihmisiään pilkkaavaa ilkikurista veijaria.

Helsinkiläisiä luonnontieteilijöitä esittävät Tommi Korpela ja Hannu-Pekka Björkman ovat mainioita rooleissaan. Myös Ilkka Heiskasen Mooses Pessi on yliveto. Ohjaaja Kari Väänänen on luonut pitkälti romaanin mukaisen näkemyksen menneestä maailmasta, josta on jokaiselle ammennettavaa. Timo Salmisen kaunis luontokuvaus ja Pessi Levannon sinfoniaorkesterille säveltävä musiikki kannattelevat myös tätä hienoa suomalaista elokuvaa. Suosittelen sitä jyrkästi!

Klikkaa traileriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti