sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Moderni prinsessa jatsin maailmassa

Walt Disney Studios on palannut kuuden vuoden jälkeen jälleen piirretyn elokuvan pariin. Tuloksena on laadukas, 1920-luvun jatsia pulppuilevaan New Orleansiin sijoittuva animaatiomusikaali Prinsessa ja sammakko. Ja toisin kuin perinteiset prinsessasadut, tässä elokuvassa on samankaltaista rajat rikkovaa irrottelua kuin maailmanmaineeseen nousseessa Shrekissä jatko-osineen.

Tarjoilijana raatava köyhä musta tyttö Tiana (Laura Voutilainen) haaveilee oman ravintolan perustamisesta. Päästäkseen lähemmäksi unelmaansa hän suostuu töihin ystävättärensä naamiaisiin. Sinne suuntaa myös rikas prinssi Naveen (Reino Nordin), joka tähtää rikkaisiin naimisiin. Häijy tohtori Facilier (Veeti Kallio) puuttuu voodoo-henkien kanssa peliin, ja prinssi muuttuu sammakoksi. Naveen hakee apua Tianalta murtaakseen taian.

Elokuvaan luo sisältöä myös ahkeran Tianan ja rikkaan seurapiirikaunottaren Charlotten (Malla Malmivaara) vastakkainasettelu. Toisin kuin satumaailmassa elävä Charlotte, Tiana rakentaa vastuullisesti ja määrätietoisesti tulevaisuuttaan.

Elokuvan henkilökirjoa täydentävät jatsiin hurahtanut alligaattori Louis sekä rakastunut tulikärpänen Ray.

Aikuisten lienee syytä avata jossain määrin pikkuväelleen elokuvan voodooseen liittyviä käsitteitä. Randy Newmanin jatsiin ja ragtimeen perustuvat laulut eivät ehkä ole myöskään tutuinta lajia kotien musiikkivarastoissa. Siitä huolimatta monet kappaleet ovat hyvin tarttuvia ja kuljettavat elokuvaa eteenpäin.

Elokuvan ovat ohjanneet John Clements ja John Musker, joiden animaatio-osaamisesta on saanut nauttia myös Pienessä Merenneidossa ja Aladdinissa. Perinteistä animaatiota hyödyntävä elokuva on hyvin upeaa jälkeä, jossa värit elävät. Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti