sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Todellisuuspaon korkein potenssi****

                                Paul Walker (elokuvan Brian) yhdessä huikeassa kohtauksessa.
                                Fast & Furious 7 jäi näyttelijän viimeiseksi elokuvaksi.

Tunnustan heti alkuun: toimintaleffat eivät kuulu kärkijoukkoon arvostamistani elokuvan lajeista. Kyseinen elokuvagenre tarjoaa enimmäkseen yksioikoisen mustavalkoisen maailmankuvan, rujot ja väkivaltaiset ratkaisut tarinan asettamiin ongelmiin, fysiikan lakien vastaisia trikkejä ja valtavan määrän sirpaleita, tuhoutuneita ihmiskohtaloita, räjähtäneitä rakennuksia ja kumin katkuista käryä.

Toimintaelokuvien perinteiset sankarit muistuttavat hulkien, thorien, teräsmiesten, lepakkomiesten ja hämähäkkimiesten kaltaisia voimakkaita ja kuolemattomia yksilöitä. Heillä on mahtavat muskelit ja toinen toistaan tappavammat aseet. Miljoonat miehet ympäri maailman pumppaavat tänäänkin rautaa kuntosaleilla tullakseen brucewillisten, vindieseleiden, sylvesterstalloneiden ja jackiechanien kaltaisiksi.

Actionleffat on kuorrutettu nopearytmisellä toiminnalla, raa’alla väkivallalla, kaahailulla, räjähdyksillä, erikoisefekteillä, huippunopeilla kulkuvälineillä, agentti- ja sotilasmeiningillä sekä bikinibeibeillä. Sankari ei kaadu sataankaan toisen testosteroniteuvon iskuun, vaikka jo yksikin niistä olisi kadunmiehelle kuolettava.

Y-Kinon ohjelmistoon tullut Fast & Furious 7 on saanut ohjaajakseen Justin Lin sijasta kauhuelokuvien parissa kunnostautuneen James Wanin. Tuloksena on ultravauhdikas toimintatrilleri, jossa riittää aineksia ainakin kolmeen normaaliin actionleffaan. Wan kyvyistä kertoo toiminnan ja tarinankerronnan todella onnistunut rytmitys. Elokuva etenee hurjalla vauhdilla kohti loppuhuipennusta. Tyhjiä kohtia ei elokuvassa ole.

Fast & Furious –sarja poikkeaa monista muista toimintakuvista edukseen siinä, että sen henkilöhahmoja on syvennetty ja että monen toimintasankarin taustalta löytyy aito perheyhteisö. Uutuuselokuvan naiskuva ei myöskään ole niin avoimen seksistinen ja naiivi kuin monessa muussa actionpläjäyksessä, vaikka Wanin kamera kiertääkin varikkotyttöjen kurveja elokuvan Race Wars-kisan avauksessa.

Toimintarymistelyn juoni jakautuu kahteen osaan. Ensinnäkin on kyse kostotarinasta. Palkkasoturi Dominic Torreton (Vin Diesel) kaahariryhmä on jättänyt laittomuudet sikseen kukistettuaan kansainvälisen terroristi Owen Shaw’n (Luke Evans). Terroristin isoveli Deckard Shaw (Jason Statham) janoaa kostoa ja järjestää tuhoisan pommi-iskun Torreton lähipiiriin.

Tästä alkaa noin kaksituntinen kissa ja hiiri –leikki, jossa kaahataan läpi Los Angelesin, Tokion, Kaukasus-vuoriston ja Abu Dhabin. Elokuvan juonen toinen puolisko liittyy huipputeknologiaan. Ammattitappaja Shaw’n löytäminen edellyttäisi Jumalan silmä –tietokonesirua, jonka keksineen ohjelmoija Ramsayn (Nathanie Emmanuel) hallinnasta elokuvassa kamppaillaan. Torreton tiimi saa taustatuekseen Yhdysvaltain hallituksen Mr. Nobodyn (Kurt Russel) vetämät joukot. Samasta vakoilujärjestelmän jäljille kiitää myös Jakanden (Djimon Hounsou) rosvojoukko.

Fast & Furious on hengästyttävän taitavasti tehty toimintadraama, jonka budjetti kohosi peräti 250 miljoonaan dollariin. Kustannuksia nosti osaltaan elokuvan yhden päätähden Paul Walkerin (elokuvan Brian O’Connerin) kuolema auto-onnettomuudessa vuotta ennen ensi-iltaa. Leffa valmistui osittain Walkerinkin muistoksi hänen kahden veljensä avulla.

Toimintaelokuvien historiaan Fast & Furious 7 jää varmasti. Yksi hurjimmista jaksoista on kaaharijoukon autojen pudottaminen kuljetuskoneesta Azerbaidžanissa. Romutusralli Kaukasus-vuoristossa tietokonesirun sieppaamiseksi on tehty todella hienosti.  FBI-agentti Brian O’Conner ottaa jaksossa mittaa thai-kamppailija Kietistä (Tony Jaa). Filmin uskomattomin kohtaus on kuitenkin miljoonien arvoisen kirsikanpunaisen Lykan HyperSport –auton lento läpi kolmen Etihad-tornin Abu Dhabissa.


Toimintaelokuvat on pääasiassa miesten ja teinipoikien satuja samaan tapaan kuin tytöillä on omat tuhkimotarinansa. Fast & Furious 7 on toimintaleffana miehinen iltasatu parhaimmillaan.

Elokuvan traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti