maanantai 6. huhtikuuta 2015

Todellinen tuhkimotarina***½

                            Downton Abbeyn lady Rose (Lily James) on leffan Tuhkimo.

Hollywoodissa on nyt muotia tehdä aiemmista menestysanimaatioista uusia ihmisnäyttelijöin tähditettyjä elokuvia. Tim Burtonin Liisa Ihmemaassa (2010) ja prinsessa Ruususen tarinaa muokkaava Maleficent -Pahatar (2014) aloittivat trendin. Nyt on vuorossa Kenneth Branaghin ohjaama Cinderella – Tuhkimon tarina (2015). Tarjolla on vanha perinteikäs satu upeissa kuorissa tarjoiltuna.

Tuhkimon tarina lienee useimmille pääpiirteissään tuttu. Elokuvan Ella (Lily James) menettää nuorena äitinsä (Hayley Atwell). Hänen maalaisaatelistoon kuuluva isänsä (Ben Chaplin) menee uusiin naimisiin Lady Tremainen (Cate Blanchett) kanssa, ja Ella saa naimakaupan päälle sisarpuolet Anastasian (Holliday Grainger) ja Drizellan (Sophie McShera).

Isän kuolema johtaa Ellan vaikeuksiin uusperheessä. Vaikka hän pyrkiikin olemaan äidilleen antamansa lupauksen mukaan urhea ja lempeä, hyväsydäminen tyttö joutuu passaamaan ilkeää äitipuoltaan ja sietämättömiä sisarpuoliaan päivästä toiseen palvelijana. Oma huone vaihtuu viileään ja pölyiseen vinttiin, yhteiset ruokahetket yksinäiseen ateriointiin, yhteydet ulkomaailmaan viisaiden hiirien kanssa seurusteluun. Tuhkan tahrima tyttö saa kaupan päälle Tuhkimon kutsumanimen.

Eräänä päivänä Ella ratsastaa lähimetsässä, kun hän törmää metsästysretkellä Kit-nimiseen nuoreen mieheen (Richard Madden), joka sanoo asuvansa kuninkaanlinnassa. Nuoret noteeraavat toisensa. Valtakunnan jatkuvuus edellyttää puolison löytämistä Kitille, joka todellisuudessa on prinssi. Tämän vuoksi järjestetään suuret tanssiaiset koko valtakunnan neidoille. Äitipuoli ei kuitenkaan halua Tuhkimon osallistuvan juhlaan.

Tytön avuksi tulee koominen haltijakummi (Helena Bonham Carter), joka loihtii kurpitsasta kultaiset kiesit, sisiliskosta lakeijat, hanhesta ajurin ja hiiristä hevosten. Taikasauvan heilautus muuttaa äidin mekon upeaksi siniseksi juhlapuvuksi ja linttaan astutut avokkaat ainutlaatuisiksi lasikengiksi. Tanssiaisissa syrjään sysätty sulotar on juhlien kiintopiste, kruunaamaton kuningatar – ja prinssi on mennyttä miestä. Kun taika murtuu keskiyöllä, Tuhkimo kiiruhtaa kotiinsa lasikenkänsä pudottaen.

Ennen kuin prinssin ja hänen valittunsa häitä päästään hyppimään, on lasikengän omistaja tietenkin löydettävä. Tässäkin elokuva noudattelee uskollisesti Tuhkimon tarinaa.

Satuelokuvalla on kaksi kuningatarta. Cate Blanchett on suurenmoinen julmana äitipuolena. Downton Abbeyn lady Rosena pätevöitynyt Lily James on ilmetty Tuhkimo, hyväsydäminen ja hyvin kaunis. Elokuva on roolitettu muutenkin suosittujen tv-sarjojen henkilöhahmoilla. Downton Abbeyn keittiöpiika Daisynä tutuksi tullut  Sophie McShera on nyt toinen sisarpuolista. Uljas prinssi Richard Madden tulee puolestaan Game of Thrones –sarjasta.


Tuhkimo on pienten ja hieman suurempienkin tyttöjen prinsessasatu. Kaunis kertomus sisäisesti ja ulkoisesti kauniin tytön kyvystä selättää sisarkateus ja epäoikeudenmukaisuus. Pientä särmää tuttuun satuun olisin kaivannut. Nyt dramatiikka peittyy suureksi osaksi Dante Ferrettin upeaan lavastukseen ja mestaripuvustaja Sandy Powellin värikkäisiin romanttisiin pukuluomuksiin.

Elokuvan traileri:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti