lauantai 21. maaliskuuta 2015

Suomalaisactionia Baijerin Alpeilla***

                                Oskari (Onni Tommila) pelastaa USA:n presidentin Mooren
                                (Samuel L. Jackson) Suomen Lapissa.

Itseoppineen ohjaaja Jalmari Helanderin ensimmäinen pitkä elokuva Rare Exports (2010) oli omaperäinen ja kansainväliseen kulttimaineeseen noussut joulupukkikuva. Käsikirjoittaja-ohjaajan suurella rahalla tehty uutuusleffa Big Game (2014) on kelpo toimintaseikkailu, vaikkei nousekaan elokuvallisilta ansioiltaan aivan Rare Exportin tasolle. Lopputuloksena on kuitenkin viihdyttävä ja lajityypin kansainväliselle tasolle nouseva elokuva.

Big Game käynnistyy kuvitellusta ja myyttisestä Suomen Lapista. Todellisuudessa Lappia edustavat Baijerin Alppien lumipeitteiset huiput. Upeissa maisemissa onkin helppo toteuttaa toimintaleffan näyttävät helikopterikohtaukset ja käsikirjoituksen trillerimäiset käänteet.

Elokuvan 13-vuotias sankari Oskari (Onni Tommila) lähetetään suorittamaan lappilaiskylänsä poikien perinteistä miehuuskoetta. Pojan on yhden päivän ja yön aikana tuotava metsästä saalis, joka todistaa hänen olevan mies ja isänsä Tapion (Jorma Tommila) kaltainen kylmähermoinen saalistaja. Kylän muiden miesten läsnäolo kasaa nuoren pojan harteille melkoiset menestyspaineet.

Oskarin samoilun keskeyttää suuren luokan terroriteko, kun terroristi Hazar (Mehmet Kurtulus) pudottaa ohjuksella alas Yhdysvaltain presidentin William Mooren (Samuel L. Jackson) G8-maiden kokoukseen menossa olleen lentokoneen. Presidentti kuitenkin pelastuu ja törmää pian Oskariin. Mitä epätavallisin parivaljakko lyöttäytyy yhteen ja pyrkii selviytymään sekä erämaan vaaroista että heitä jäljittävistä terroristeista.

Maailman mahtavimman miehen katoaminen pistää vauhtia tutkimuksiin myös Yhdysvaltain puolustusministeriössä Pentagonissa. Satelliittien kertomaa tulkitsee muiden muassa CIA-veteraani Jim Broadbent, vuoden 2002 Oscar-voittaja, joka on ollut mm. ohjaajavelhojen Steven Spielbergin ja Martin Scorsesen luottonäyttelijä. Elokuvan edetessä hallintorakennuksen uumenista paljastuu yllätys samaan aikaan kuin Navy Seal-erikoisjoukot lähestyvät presidentti Moorea.

Hieman yksi-ilmeisen Onni Tommilan yhteistyö presidenttiä näyttelevän Hollywood-tähti Samuel L. Jacksonin kanssa sujuu mainiosti. Teinipojan ja presidentin kemiat kohtaavat ja molemmat isottelevat humoristisesti rooleissaan. Presidentti on suurriistaa (big game) kaikille osapuolille. Helander hallitsee toimintaelokuvien lajityypin ja kerronta on tiivistä ja ilmavaa.

Vaikka Big Game on 8,5 miljoonan budjetillaan toistaiseksi kallein suomalaiselokuva, on sen hintalappu on silti vain viidesosa suurten amerikkalaisten toimintarymistelyjen kustannuksista. Ennen elokuvaa Y-Kinossa esitetty Fast and Furious 7:n traileri paljasti vääjäämättä Big Gamen toimintaefektien eron elokuvagenren suurelokuviin.

Actionelokuva on elokuvan lajityypeistä maskuliinisin ja Helanderin uutuuselokuva houkuttelee valkokankaan ääreen teinien ohella 1980- ja 1990-lukujen toimintasankareita ihailleet, jotka ovat varttuneet miehiksi actionleffojen satuja seuraten. Big Game antaa brucewillisien, sylvesterstalloneiden, stevenseagalien ja arnoldschwarzeneggereiden kanssa varttuneille oivan mahdollisuuden sosiaalistaa omat teinipoikansa toimintaelokuvien pariin.

Elokuvan trailerin löydät tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti