lauantai 7. helmikuuta 2015

Kaunis mieli rapistuvassa ruumiissa ****

                       Elokuva kertoo Janen (Felicity Jones) ja Stephen Hawkingin
                       (Eddie Redmayne) poikkeuksellisen rakkaustarinan.

Elämä voi olla samanaikaisesti sekä sankarillista että traagista. Ajatukselta ei voi välttyä, kun seuraa reilun kahden tunnin ajan aikamme kenties tunnetuimman tiedemiehen Stephen Hawkingin elämästä tehtyä elokuvaa. James Marshin ohjaama melodraama perustuu kuuluisan brittikosmologin ja teoreettisen fysiikan professori Hawkingin entisen vaimon Jane Wilde Hawkingin muistelmateokseen Travelling to Infinity: My Life with Stephen.

Elokuva Kaiken teoria (2014) kertoo aikaa, avaruuden mustia aukkoja ja maailmankaikkeuden synnyn varhaisvaiheita selvittäneen Hawkingin keskeisimmistä tieteellisistä saavutuksista, mutta ennen kaikkea Stephenin (Eddie Redmayne)  ja Janen (Felicity Jones) poikkeuksellisesta rakkaustarinasta. Nuoret lahjakkaat opiskelijat tapaavat Cambridgen yliopistossa Isossa-Britanniassa, rakastuvat ja menevät pian naimisiin. Molempien silmissä siintää tohtorihattu, mutta elämä tarjoaa yllätyksen, joka mullistaa nuoren parin elämän.

Poikkeuksellisen älykäs ja lahjakas fyysikko sairastuu motoneuronitauti ALSiin, joka rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja. Aikaa myöden seurauksena on lihasten heikkeneminen ja surkastuminen. Erikoislääkäri lupaa 21-vuotiaalle Stephenille vain kaksi vuotta elinaikaa. Tyrmistynyt Hawking masentuu, mutta saa elämästä uudelleen kiinni nuoren vaimonsa tuella. Jane kannustaa miestään saattamaan loppuun väitöskirjan, joka sisältää tutkijan teorian universumin synnystä.

Tämän jälkeen Hawking keskittyy tutkimustyössään siihen, mitä hänellä on lääkäreiden mukaan niin vähän jäljellä: aikaan. Sairauden etenemisestä huolimatta aviopari saa kolme lasta. Perheen arki jää sisukkaan ja määrätietoisen Janen vastuulle, koska Hawking joutuu ALS-taudin edetessä sidotuksi pyörätuoliin. Ilman Janen huolenpitoa ja rakkautta maailma olisi saattanut jäädä vaille Hawkingin älyllisiä suursaavutuksia: teoriaa mustan aukon (luhistuneen auringon) säteilystä sekä pyrkimyksestä yhdistää kosmologisessa teoriassaan Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka.

Vuosien vieriessä Jane ylirasittuu. Uskonnolliselle Janelle kirkkokuoroharjoitukset tarjoavat mahdollisuuden irtautua hetkeksi raskaan arjen pyörittämisestä. Kuoron johtajana toimii fiksu ja komea Jonathan Hellyer Jones (Charlie Cox), josta pian tulee perheen uskottu ja auttaja. Empaattisen Jonathanin ja Janen välille muodostuu voimakas tunneside, joka pysyy ilmeisesti pitkään platonisen rakkauden tasolla.

Hawkingin sensaatiomainen menestysteos Ajan lyhyt historia (1988) tekee viimeistään astrofyysikosta maailmankuulun. Perhepiirissä suhde Janeen heikkenee eikä sitä auta hoitajien jatkuva vaihtuminen. Hoitajista yksi, Elaine Mason (Maxine Peake) saa Stephenin nauramaan ja nousee tärkeään asemaan. Stephenin ALS on tässä vaiheessa edennyt jo niin pitkälle, että tiedemies on menettänyt puhekykynsä ja viestii muun maailman kanssa kaukosäätimellä ohjattavaa puhesyntetisaattoria käyttäen.

Elokuvan ennakkonäytöksessä oikean Stephen Hawkingin kerrotaan itkeneen. Hawkingia näyttelevä Eddie Redmayne tekee häikäisevän roolityön muuntuessaan iloisesta yliopisto-opiskelijasta kärsiväksi ja pyörätuoliin sidotuksi neroksi. Hän ei ole syyttä ehdolla Oscar-gaalassa parhaaksi miesnäyttelijäksi. Myös Jane Hawkingia näyttelevä Felicity Jones on erinomainen ja samaan tapaan Oscar-ehdokas. Kaunis brittinäyttelijä tekee hillityn ja älykkään roolityön itsensä rakkaudelle ja miehensä uralle uhranneena naisena.


Elokuvan trailerin löydät tästä. 

                                Nuori Hawking etsii maailmankaikkeuden synnyn selittävää
                                matemaattista kaavaa. Sitä hän etsii edelleen 73-vuotiaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti