lauantai 31. tammikuuta 2015

Taipumaton tahto***

                        Elokuvan viholliset: japanilaiskomendantti Watanabe (Miyavi)
                        ja amerikkalaisvanki Louis Zamperini (Jack O'Connell).

Yksi maailman kauneimmista ja menestyneimmistä näyttelijättäristä, Angelina Jolie, on viime vuosina hakenut kokemusta myös elokuvatuottajana ja –ohjaajana. Hänen toinen pitkä elokuvansa Murtumaton (2014) tuli perjantaina ensi-iltaan Y-Kinossa.

Jolien ensimmäinen pitkä ohjaustyö In the Land of Blood and Honey (2011) sijoittui vuosien 19921995 Bosnian sotaan ja kertoi serbisotilaan ja bosnialaisen naisvangin rakkaustarinan. Murtumattomassa Jolie ei hempeile. Ohjaajalla on filmissään erikoinen viehtymys machoiluun ja haluun kertoa väkivaltaisten miesten käyttäytymisestä sodan ääriolosuhteissa.

Murtumaton kertoo poikkeusyksilön, italialais-amerikkalaisen Louis Zamperinin (britti Jack O’Connell), tarinan. Köyhistä oloista tuleva poika on nuoruudessaan ajautua pikkurikolliseksi, kunnes hänen saadaan houkuteltua kestävyysjuoksun pariin. Lahjakas ja sinnikäs ”Louie” pääsee lukiolaisikäisenä Yhdysvaltojen 5000 metrin edustajaksi Berliinin olympialaisiin 1936. Suomalaisten Gunnar Höckertin ja Lauri Lehtisen kaksoisvoittoon päättyneessä finaalissa Louie ylitti maaliviivan kärkijoukossa.

Lupaava ura katkesi kuitenkin toiseen maailmansotaan, jossa Zamperini toimi B-24-pommikoneen pommittajana Tyynenmeren rintamalla. Elokuva alkaa lupaavasti realistisesti toteutetulla ilmataistelulla pommituslennolla olevien B-24-Liberatoreiden ja japanilaisten Mitsubishi Zerojen välillä. Kuvaajaguru Roger Deakinsin otoksia on jälleen upea seurata. Toisella Kiinaan suuntautuvalla pommituslennolla Zerot pudottavat Louien koneen ja koneen hylystä pelastautuvat vain Louie sekä Mac (Finn Wittrock) ja lentäjä Phil (Domhnall Gleeson).

Kolmikko pelastautuu kahdelle kumilautalle ja jää kellumaan rannattomalta vaikuttavalle Tyynellemerelle puolentoista kuukauden ajaksi. Paahteiset päivät ovat taistelua nälkää, janoa, kuivumista, haikaloja ja alituista paahdetta vastaan. Tämä jakso selviytymistarinassa on uskottava ja elokuvan parasta antia. Jolie on todennäköisesti saanut vaikutteita Ang Leen upeasta Piin elämästä (2012) ja Thor Heyerdahlin elämästä ja merimatkasta kertovasta Kon-Tikista (2013).

Lauttamatkaajat pelastetaan japanilaisalukselle ja he päätyvät japanilaisten sotavangiksi useille leireille. Elokuvan jälkipuolisko keskittyy Louis Zamperinin ja hänen japanilaisen piinaajansa komendantti Watanaben (Takamasa Ishihara eli rockmuusikko Miyavi) väleihin.

 Liittoutuneiden sadistista ja brutaalia kohtelua japanilaisten käsissä on aiemmin todistettu mm. elokuvissa Auringon valtakunta (1987) ja Merry Christmas Mr Lawrence  (1987). Coenin veljesten kaltaisista käsikirjoittajista huolimatta tämä osa filmiä on venytetty ja epäonnistuu kokonaiskuvan hahmottamisesta. Jolie ei kykene selittämään Zamperinin julmaa kohtaloa. Hän ei tiedosta japanilaisen ryhmäkäyttäytymisen merkitystä. Japanin armeija oli uchi (sisäpiiri), joka mahdollisti kaikkien muiden ulkopiiriin (soto) kuuluvien huonon kohtelun. Tämä näkyy Watanabessa, joka arvostaa Zamperinin sisukkuutta, mutta jolle amerikkalaisvanki on siitä huolimatta vihollinen.

Kaksikon lopullinen henkien taistelu käydään hiilikaivoksella, jossa Zamperini joutuu tuntikausia  kannattelemaan painavaa lankkua. Vangin piina ja kärsimys viittaavat liiankin ilmeisinä Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen, joka meni äärimmilleen Mel Gibsonin kohutussa Kristuksen kärsimyksessä (2004). Angelina Jolie on varmasti tämänkin elokuvansa katsonut.

Filmin keskeinen ongelma on kärsimyksen rajaaminen vain yhteen mieheen sodan oloissa. Onneksi Zamberinia esittävä nuori englantilaisnäyttelijä Jack O’Connell on loistava ja karismaattinen roolissaan. Hyvän ja vähäeleisen roolityön tekee myös Philiä näyttelevä Domhnall Gleeson.


Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti