maanantai 12. tammikuuta 2015

Vares ei vakuuta vieläkään **

                          Kyypakkaus (Jasper Pääkkönen) johdattaa Jussi Vareksen
                          (Antti Reini) Turun alamaailmaa hallitsevan Raadin luokse.
                          Kuva: Solar Films

Reijo Mäen jännitysromaaneihin perustuva Vares on ehtinyt yhdeksänteen osaansa valkokankaalla. Tällä kertaa suosittu yksityisetsivä selvittää kaksoismurhaa Hannu Salosen ohjaamassa uutuuselokuvassa Vares – Sheriffi (2014). Uusi ohjaajakaan ei tunnu saavan väsähtäneeseen Vares-sarjaan paljoakaan eloa.

Viime keskiviikkona ensi-iltaan tullut uutuusleffa kipusi viikonloppuna katsotuimmaksi elokuvaksi Finnkinon teattereissa. Suosiota voi vain ihmetellä. Lähes kaikkia Vareksia on vaivannut kökkö juoni, puuduttavat kapakkakeskustelut, ohut ihmiskuvaus ja lattea huumori. Reijo Mäen maailmankuva on korostetun miehinen. Vareksen naiset kelpaavat patjoiksi, poliiseiksi tai petkuttajiksi.

Sheriffi on kirjana parempi kuin elokuvana. Leffaa vaivaa sarjakuvamaisuus. Konnagalleria on hyvin karikatyyrimäinen ja epäuskottava suomalaiseen alamaailmaan sijoitettuna.  Salosen silmissä siintää Quentin Tarantinon ja Robert Rodriquezin väkivallan estetiikka ja visuaalinen nerous, mutta toteutus jää valitettavasti lähes törhöstelyn asteelle.

Elokuva lähtee liikkeelle Turun Pajamäen raa’asta kaksoismurhasta, jossa henkirikoksen uhreiksi joutuvat poliisi ja hänen entinen vaimonsa. Vainajien kohtalo tulee Jussi Vareksen (Antti Reini) painajaisuniinkin. Kun murhatun naisen varakas kummitäti (Hannele Laaksonen) lupaa surmattujen kohtalon selvittämisestä tuhdin palkkion, Vares heittäytyy täysillä tapauksen tutkintaan.

Vareksen tietolähde Kyypakkaus (Jasper Pääkkönen) johdattaa yksityisetsivän Turun alamaailmaa hallitsevan Raadin pakeille. Rikollisjärjestö haluaa selvittää rituaalimurhalta vaikuttavan tapauksen ja ryhtyy Vareksen toiseksi palkanmaksajaksi. Varsin pian Vares kiinnostuu ympäri kaupunkia teipatuista Fred Zinnemannin Sheriffi-elokuvan (1952) julisteista.

Sheriffin huhutaan olevan alamaailman aivot, capojen capo, mies, josta ei uskalleta puhua. Salaperäistä rikollispomoa etsiessään Vares pääsee tositoimiin. Outoja juonenkäänteitä riittää, ihmishenget käyvät halvoiksi ja meno on muutenkin kuin suuremmissa gangsterileffoissa. Loppuratkaisu voi kuitenkin yllättää katsojan.

Antti Reini karisma kestää vielä tämän kuvallisen kioskidekkarin, mutta jotain ytyä pitää sekaviin Vareksiin saada. Vaikka elokuvasarjan ohjaajat vaihtuvat, pääongelma pysyy. Elokuvan rikosmysteerit antavat lupauksen, jota ei koskaan lunasteta joko heikon elokuvakerronnan tai enintään keskinkertaisen käsikirjoituksen tai molempien heikkouksien yhteisvaikutuksesta. Vares vois olla paljon nykyistä paree.


Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti