lauantai 5. tammikuuta 2013

Meditatiivinen matka metsään

Pöllön pysähdyttävä katse.


Metsän tarina (2012) on upea koko perheen dokumenttielokuva suomalaisesta metsästä ja sen monimuotoisuudesta. Se vie katsojansa suomalaiseen aarniometsään, tutustuttaa eläimiin ja kasvistoon ja elävöittää aihettaan metsään liittyvillä muinaissuomalaisilla uskomuksilla. Maamme luonto näyttäytyy elokuvassa koko kauneudessaan ja komeudessaan.

Elokuvan ovat ohjanneet Ville Suhonen ja Kim Saarniluoto, joista edellinen vastaa myös käsikirjoituksesta ja jälkimmäinen leikkauksesta. Filmin varsinaiset tekijät ovat kuitenkin parikkalalaiset luontokuvaajat Mikko Pöllänen ja Hannu Siitonen, joka tunnetaan myös menestyneenä keihäänheittäjänä. Kaksikko kuvasi dokumenttia varten neljän vuoden ajan materiaalia, josta syntyi esileikattua elokuvaa yli 20 tuntia.

Luontokuvaajien häkellyttävän hieno työ on elokuvassa puristettu viiteen varttiin. Metsän rikas kuvasto vyöryy valkokankaalle Panu Aaltion kauniin ja rauhoittavan musiikin säestämänä. Sanoisin niin, että elokuva näyttää katsojalle sen, mitä hän on aina halunnut metsässä nähdä ja kokea, mutta mihin arjen sankarilla ei ole käytännössä aikaa, mahdollisuutta tai kärsivällisyyttä.

Metsän tarina keskittyy enemmän faunaan kuin flooraan. Eläimet näyttäytyvät kuvissa eri vuodenaikojen riennossa. Tähtinä loistavat niin hirvet, karhut, ketut, ilvekset, oravat, linnut, piennisäkkäät kuin hyönteisetkin. Elokuvan kertojat höystävät filmiä metsään liittyvillä kansa- ja uskontotieteellisillä tavoilla ja uskomuksilla sekä Aleksis Kiven metsäaiheisilla runoilla.

Elokuva kertoo mm. sielulinnuista ja taikalinnuista, hirvenhiihdosta, maahisista, käärmeiden käräjistä sekä Tapiosta ja Mielikistä. Estetiikka menee parissa paikassa luonnontieteellisten faktojen edelle. Aarniometsästä kerrottu tarina on sievä ja särötön; se ei kerro lajien eloonjäämiskamppailusta. Eri eläimet eivät ole kiinni toisissaan aggression tai kiiman takia. Siinä mielessä pienikin lapsi on turvallista tuoda katsomaan luontokuvaa. Sama pätee koululuokkiin, joille dokumentti avaa aarniometsän elämää oppikirjaa enemmän ja innostavammin.

Metsän tarina ei selosta kaikkea mutta sen kauniiden kuvien ja otosten kavalkadi tarjoaa katsojalleen rauhoittavan ja suorastaan meditatiivisen kokemuksen. Kaikesta kaupungistumiskehityksestä huolimatta metsä on monille suomalaisille edelleen verrattoman tärkeä. Metsäluonnossa voi aistia pyhyyden kosketuksen.

Leffan on tuottanut MRP Matila Röhr Productions. Elokuvan trailerin löydät tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti