lauantai 27. lokakuuta 2012

Y-Kinon uusi aluevaltaus onnistui
Elokuvateatteri Y-Kinossa elettiin lauantaina 27.10. historiallisia hetkiä, kun säveltäjä Sergei Prokofjevin baletti Romeo ja Julia esitettiin kulttuurinjanoiselle yleisölle. Esitys oli tämänvuotinen nauhoite Lontoon kuninkaallisen baletin (Royal Opera Ballet) cinema-tarjonnasta. Ohjaus oli Monica Masonin ja koreografia sir Kenneth MacMillanin käsialaa.

Y-Kinon rohkea askel baletin ja oopperan maailmaan kannatti. Kauhavalaisyleisö sai nähtäväkseen todella laadukkaan esityksen yhdeltä maailman johtavista ooppera- ja balettitaloista. Baletti perustuu William Shakespearen Italian Veronaan sijoittuvaan näytelmään Romeo ja Julia, joka kertoo kahden tosiaan rakastavan nuoren traagisen tarinan. Venäläinen säveltäjämestari muokkasi vuosina 193536 näytelmästä balettiklassikon.

Arvostelijalle, jolle baletti ei ole kaikkein tutuin taidemuodoista, balettiesitys oli elämys. Kuninkaallisen oopperan orkesteri soitti Prokofjevinsa Barry Wordsworthin johdolla upeasti. Esitys oli todella hienosti lavastettu ja puvustettu. Katsoja ja kuuntelija pääsevät näkemään valkokankaalla paljon sellaistakin, joka menee ohi tavallisessa baletti- tai oopperaesityksessä, vaikka istumapaikat olisivat aivan eturivissä.

Upeinta esityksessä ovat tietysti balettitanssijoiden esitykset. Pääroolin tanssivat Romeo (Federico Bonelli) ja Julia (Lauren Cuthbertson) ovat ihastuttava ja taitava pari. Arvostelijaa hämmästytti ylipäänsä balettitanssijoiden kyky elää ja näytellä roolinsa niin sielukkaasti. Vartaloiden liikkeiden sulouteen ja sulavuuteen yhdistyy hienovarainen ja taidokas elekieli. Cuthbersonin ilmeikkyys ja kyky tulkita viattoman 14-vuotiaan tytön kasvu rakastavaksi naiseksi jää erityisesti mieleen. Bonelli on huipputanssija ja uskottava Romeona.

Liikekielen vaivattomuudesta huolimatta katsojalle ja kuuntelijalle käy selville se, että baletin maailma vaatii tanssijaltaan tavattomasti. Hymy ei saa hyytyä, vaikka hiki helmeilee ja tuska tuntuu jäsenissä. Romeon ja Julian lopussa katsoja voi laskea vaikkapa Julian saamat mustelmat yhden esityksen aikana. Baletin maailmasta kertonut viimevuotinen menestyselokuva Black Swan, jossa Natalie Portman loisti, ei siten ollut kovin kaukana totuudesta.

Y-Kinon balettiesityksen juonsi lauantaina ansiokkaasti lehtori emerita Irma Nieminen. Esityksen käsiohjelmasta saa hyvän käsityksen balettiklassikon juonesta ja kolmesta näytöksestä. Upea elämys on tarjolla vielä tiistaina 30.10. klo 12.00 alkaen niille, jotka eivät päässeet mukaan lauantain esitykseen.
 
 Baletin 1. näytöksen neljännen kohtauksen (Juhlasalissa) löydät MacMillanin koreografiana   YouTube-videossa orkesterina toimii tosin Tbilisin sinfoniaorkesteri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti