maanantai 14. toukokuuta 2012

Depp kauhukomedian helmenä


                               Johnny Depp on vakuuttava herrasmiesvampyyrinä.

Viime vuosina vampyyrielokuvat ovat nousseet suureen suosioon. Twilightin ja televisiossa pyörivän True Bloodin kaltaiset teinivampyyrisaagat ovat olleet melkoisia yleisömenestyksiä. Oman osansa kassatuloista pyrkii kahmaisemaan näyttelijätähdillä kyllästetty kauhukomedia Dark Shadows (2012), joka on ohjaajalegenda Tim Burtonin käsialaa.

Elokuva käynnistyy vuodesta 1772. Menestyvä liikemies Barnabas Collins (Johnny Depp) rakentaa omaa kalanjalostusimperiumiaan ja menestyy myös naisrintamalla. Epäonnekseen hän särkee kauniin noitanaisen sydämen, kun Barnabas rakastuukin viehättävään Josetteen (Bella Heathcote).  Raivostunut Angelique Bouchard (Eva Green) raivaa Josetten tieltään, noituu Barnabaksen vampyyriksi ja hautaa tämän arkussaan maan uumeniin.
                                          .
Kaksisataa vuotta myöhemmin kaivinkoneen kauha osuu vampyyrin kirstuun ja Collins pääsee valloilleen aivan erilaiseen maailmaan. Vuosi 1972 on glam rockin kulta-aikaa (T. Rex ja Alice Cooper) ja hippiliikkeen hiipumista. Elokuvan hipit pääsevät juhlarooliin Collinsin verikekkereissä, mutta sen jälkeen kalvakas vampyyri paneutuu mielipuuhaansa. Hän entisöi rappeutuneen Collingwoodin kartanon ja tutustuu samalla sukunsa omituisiin edustajiin.

Rähjäistä kartanoa emännöi kova liikenainen Elizabeth Collins (Michelle Pfeiffer), joka kilpailee kalasäilykemarkkinoista häijyn kaunottaren Angeliquen  (Eva Green) kanssa. Hänen hankalalla teinityttärellään Carolynillä (Chloë Grace Moretz) on salaisuutensa. Elizabethin velton veljen Rogerin (Jonny Lee Miller) poika David (Gulliver McGrath) saa kotiopettajakseen kauniin Victorian (Bella Heathcote), joka muistuttaa Barnabaksen menettämää Josettea. Kartanon väkeen kuuluvat myös juoppo palvelija Willie Loomis (Jackie Earle Haley) ja neuroottinen psykiatri (ohjaajan puoliso Helena Bonham Carter).

Dark Shadows (”Tummat varjot”) perustuu 1960- ja 1970-luvulla Yhdysvalloissa esitettyyn päiväsarjaan, joka viehätti aikanaan niin Burtonia kuin Deppiäkin. Yli tuhannen jakson kulttisarjan tiivistäminen alle kaksituntiseksi elokuvaksi ei ole ollut helppo tehtävä. Tummasävyinen, visuaalisesti ja efekteiltään hieno goottielokuva kärsii käsikirjoituksen ongelmista. Tarina hapuilee siellä sun täällä. Elokuvassa on hyviä oivalluksia ja huumorin pilkahduksia, mutta draaman kaari jää jännittämättä.

Leffan pelastavat useat hyvät näyttelijäsuoritukset. Johnny Depp tekee jälleen kerran nappisuorituksen. Hänen kaunopuheinen herrasmiesvampyyrinsä on kerrassaan mainio. Ranskalainen kaunotar Eva Green on yliampuvuudessaan hyvä sähäkkänä noitanaisena. Hän on pahisroolissaan vaikuttava platinainen ilmestys. Scorsesen Hugo-elokuvassa loistanut Chloë Grace Moretz hoitaa hienosti ongelmatyttären roolin.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti