lauantai 9. kesäkuuta 2012

Lumikin tummasävyinen versio

                                          Metsästäjä (Chris Hemsworth) ja Lumikki
                                          (Kristen Stewart) ovat leffan sankaripari.


Mainosfilmimaailmasta ponnistava Rupert Sanders on tarrannut kiinni todelliseen klassikkoon ohjatessaan Grimmin veljesten tunnetuimpiin satuihin kuuluvasta Lumikista modernin fantasiaversion. Lumikki ja metsästäjä (2012) on visuaalinen, synkänpuolinen ja keskiaikaan liittyvä fantasiarymistely, jossa hyvän voitto pahuudesta toteutuu vasta loppumetreillä. Väkivaltainen filmi ei todellakaan ole tarkoitettu perheen pienimmille.
Tässä elokuvassa ei ole perustarinan lisäksi juurikaan jäljellä Disney-yhtiöiden edelleenkin hurmaavasta animaatio-Lumikista (1937). Lumikin ilkeä äitipuoli Ravenna (Carlize Theron) raivaa ensi töikseen kuninkaan tieltään ja sulkee tämän kauniin tyttären (Kristen Stewart) pohjoistorniin. Kauneutta ja ikuista nuoruutta janoava kuningatar kuulee taikapeililtään karun totuuden: Lumikista on tulossa häntä kauniimpi, minkä vuoksi mustatukkainen neitokainen on surmattava.
Lumikin eliminointi annetaan juopon metsäjän (Chris Hemsworthin) tehtäväksi. Tämä kuitenkin säästää tytön, suojelee tätä synkän metsän vaaroilta, opettaa Lumikin käyttämään miekkaa ja asettuu tukemaan tätä taistelussa ilkeää kuningatarta vastaan.
Elokuvan toteutuksessa on käytetty hienoja tehosteita. Erityisen vaikuttava on keijujen valtakuntaan liittyvä katkelma, jonka aikana komea uroshirvi siunaa Lumikin. Rauhallisen otoksen katkaisee kuitenkin ilkeä kuningattaren Finn-veljen (Sam Spruell) joukkojen rymistely. Leffan ongelmana on hieman hentoinen tarina ja jatkuva sapelinkalistelu, jotka haittaavat juonikokonaisuuden rakentamista.
Näyttelijäsuorituksesta jää mieleen vaalean Charlize Theronin jäänviileä ja jopa yliampuva roolityö ilkeänä kuningattarena. Hänen rinnallaan Twilightin Bellana pinnalle noussut Kristen Stewart jää toiseksi. Thorina tutuksi tullut Chris Hemsworth tekee rutiinisuorituksen. Leffan hauskimpia roolihenkilöitä ovat Lumikin seitsemän kääpiötä, joiden esittäjiin kuuluvat brittinäyttelijöistä mm. Bob Hoskins, Ian McShane ja Ray Winstone
 Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti