sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Kovasikajuttu rokkaa täysillä

                                          Kehitysvammaisten punk-bändi on jo
                                          noussut kulttimaineeseen.


Y-Kinon ohjelmistoon tullut Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin Kovasikajuttu (2012) on erinomainen suomalainen dokumenttielokuva. Se kertoo neljän kehitysvammaisen miehen punk-bändin nousemisesta tuntemattomuudesta ilmiöksi. Filmin aitous, elämänmyönteisyys ja kyky kertoa erilaisuudesta vahvasti ja rehellisesti puhuttelevat  katsojaa.
Pentti Kurikan Nimipäivät –bändi kasattiin vuonna 2009 kehitysvammaisille tarkoitetussa työpajassa. Bändin nokkamies Pertti Kurikka kirjoittaa bändin sanoitukset yhdessä Kari Aallon (laulu) kanssa, säveltää kappaleet ja soittaa kitaraa. Pertin ja Karin lisäksi bändiin kuuluu Sami Helle (basso) ja Toni Välitalo (rummut).
Kovasikajuttu toimii erinomaisesti musiikkidokumenttifilminä. Yhtye soittaa nopeaa peruspunkkia, jonka suomalaisina esikuvina ovat toimineet 70- ja 80-lukujen vaihteessa toimineet Ratsia, Ypö-Viis ja Kollaa Kestää. Laulusolisti Kari esittää yhteiskunnallisen kritiikkinsä kuin Pelle Miljoona, vaikka hänen äänensä ja puhetapansa muistuttaa enemmän Andy McCoyta. Sanavalmis Kari riekkuukin rock-kukon tavoin: Rock, rock, rock. Kohta pääsee röökille ja naiselle!
Punkin ytimessä on kriittisyys yhteiskuntaa ja sen aiheuttamia ongelmia kohtaan. Elokuvassa kuultujen biisien sanoituksissa arvostellaan vammaisten laitoshoitoa, asuntolaelämää, eduskuntaa, päättäjiä ja jopa jalkahoitoa. On hienoa seurata bändin ja sen jäsenten arkista elämää iloineen, suruineen, rakkauksineen ja vihanpurkauksineen. Välillä soittajakaveria sadatellaan, mutta pian riidat sovitaan rehellisellä kädenpuristuksella. Kovasikajuttu on sekä hauska että liikuttava elokuva.
Vaikka vammaisten yhtye pysyy aina yhteiskunnallisessa marginaalissa, on yhtyeen tietä treenikämpältä pikkuklubien kautta kesäfestareille kiintoisaa seurata. Mitä pidemmälle leffa etenee, sen merkittävämmäksi käyvät musiikilliset tunnustukset. Vaikka Pentin kitara ja Iron Maiden-liivi ovat nähneet parhaat päivänsä, Kovasikajuttu rokkaa täysillä.
Elokuvan trailerin löydät tästä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti