maanantai 2. toukokuuta 2011

Thor on uusi supersankari Pohjolan valkokankailla


Thor on pohjoismaisesta mytologiasta aineksensa ammentanut sarjakuvasankari, jonka Hämähäkkimiehen isänä tunnettu Stan Lee kehitti Marvel-kustantamolle yhdessä Jack Kirbyn kanssa 1960-luvun alussa.

Suomessa Thorin seikkailuja on julkaistu säännöllisesti  vuodesta 1968 lähtien, mutta omaa vakituista lehteä hahmo ei ole saanut. Valkokankaalla Thor nähdään nyt ensimmäistä kertaa, mutta hahmo tekee paluun elokuvateattereihin jo vuoden päästä, kun Kostajat-elokuva saa ensi-iltansa toukokuussa 2012.

Alkuperäisessä kertomuksessa Odinin huonotapainen poika karkotetaan Asgardista maapallolle heiveröisen lääkärin, Donald Blaken, kehoon. Muistinsa menettänyt ukkosenjumala elää normaalisti, kunnes hän matkustaa lomallaan Norjaan, jossa hän pakenee kohtaamiaan avaruusolentoja luolaan, löytää siellä Mjölnir-vasaransa ja saa sen kautta muistinsa sekä voimansa takaisin.

Avaruusolennot päihittänyt Thor (Chris Hemsworth)  palaa takaisin Pohjois-Amerikkaan, jossa hän elää kaksoiselämää ja ihastuu lopulta Blaken roolissa sairaanhoitaja Jane Fosteriin. Uudessa filmiversiossa 50 vuotta vanhaa tarinaa on kuitenkin modernisoitu, Natalien Portmanin esittämästä Jane Fosteristakin on tullut tutkija. Thorilla ei ole alter egoa, ja avaruusolennot on unohdettu.

Elokuva on hyvin roolitettu. Chris Hemsworth tekee vakuuttavaa työtä Thorina, joka sopeutuu vähitellen kuolevaisen rooliin. Mainiosti onnistuvat myös Anthony Hopkins Odinina,  Stellan Skarsgård  Erik Selviginä ja Tom Hiddleston Thorin ilkeänä veljenä Lokina. Sen sijaan juuri Mustassa Joutsenessa loistanut Natalie Portman tuntuu olevan väärässä elokuvassa.

Elokuvan taistelukohtaukset on rakennettu huolellisesti. Niissä ohjaaja Kenneth Branagh on hienosti onnistunut.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti