keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Piraatit tulevat taas
Kevään odotetuimpia elokuvia on varmasti Pirates of the Caribbean Vierailla vesillä (2011), joka tulee Suomen ensi-iltaan Y-Kinossa jo keskiviikkona 18.5. Filmin Länsi-Euroopan ensi-iltaa vietettiin juuri Cannes’n elokuvajuhlilla Ranskan Rivieralla Johnny Deppin ja Penelope Cruzin tähdittämänä.

Elokuvan kolmen edellisen osan lipputulot ovat nousseet joka filmissä noin miljardin dollarin luokkaan. Ei ihme, että Disney Pictures Studion uutuuden tuotantobudjetti onkin kohonnut noin 200 miljoonaan dollariin. Kyseessä on sarjan ensimmäinen kolmiuloitteinen elokuva. Ohjaajana toimii tällä kertaa Rob Marshall.

Merirosvoelokuvan tähdistö on muuttunut aika tavalla nelososassa. Vanhasta tähtikaartista on pistetty kävelemään lankkua pitkin Orlando Bloom ja jumalaisen kaunis Keira Knightley. Supertähti Johnny Depp saatiin vielä houkuteltua yhteen elokuvaan. Ei kai kukaan voi korvata häntä keikistelevänä kapteeni Jack Sparrow’na. Hänen rinnallaan heiluu kipakkana entisenä heilana toinen kassamagneetti Penelope Cruz.

Se, onko Cruzin esittämä Angelica minkään sortin enkeli, piinaa Jack Sparrow’ta koko elokuvan ajan. Nainen pakottaa Jackin nousemaan merten kauhun Mustaparran (Ian McShane) alukseen Queen Anne’s Revenge. Kun näyttämölle astuu vielä edellisistä osista tuttu kostonhimoinen kapteeni Hector Barbossa (Geoffrey Rush), on keskeinen tähdistö roolitettu.

Vierailla vesillä on läkähdyttävän kiivastempoinen seikkailu, jossa ei juuri rauhallisia suvantokohtia ole. Rauhallisissa kohtauksissa kukkii paikoitellen Piraattielokuvien huumorikin, mutta sen jälkeen sännätään taas uuteen kilpailuun tai miekkataistoon tai muuhun toimintaan. Keskeiset hahmot ottavat toisistaan mittaa kilpailussa ikuisesta nuoruuden lähteestä. Erilaiset liittoutumat vaihtelevat, henkilöhahmojen itsekkyys rehottaa. Toisten kampittaminen on suurta huvia.

Elokuvan uusia hirviöitä ovat tällä kertaa viehkot mutta ilkeät merenneidot, jotka joutuvat juonikuviossa jahdatuiksi ja teurastetuiksi. Tämä ei ole kovin mukavaa katsottavaa nuorimmille katsojille. Monien muiden nelososien (Shrek, Die Hard) tavoin tuntuu siltä, että Piraattisarjan eväät alkaa olla syöty. Sitä ei pelasta huikea toiminta, ajoittain fantastiset kohtaukset tai edes Johnny Depp.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti