maanantai 4. tammikuuta 2016

Sherlock tutkii viktoriaanista murhamysteeriä Lontoossa****

                                Tohtori Watson (Martin Freeman) ja Sherlock Holmes
                                (Benedict Cumberbatch) murhamysteerin kimpussa.


Kiitetty ja palkittu television draamasarja Uusi Sherlock ilahduttaa ystäviään erikoisjaksolla, joka esitettiin Brittein saarilla jo jouluna. Sherlock: the Abominable Bride (2016) vie maailman tunnetuimman salapoliisin Sherlock Holmesin (Benedict Cumberbatch) ja hänen apurinsa Tohtori John Watsonin (Martin Freeman) 1800-luvun lopun murhamysteerin kimppuun.

Kirjailija Arthur Conan Doylen henkilöhahmo on seikkaillut BBC:n menestyssarjassa jo kolmen tuotantokauden verran. Nyt nähtävä erikoisjakso pohjustaa neljättä tuotantokautta, joka tulee televisioon vasta ensi vuonna. Steven Moffatin ja Mark Gatissin käsikirjoittama tv-sarja on siirtänyt Holmesin nykypäivän Lontooseen.

Sherlockin erikoisjakso voidaan suomentaa Kammottavaksi morsiameksi. Alussa Scotland Yardin tarkastaja Lestrade (Rupert Graves) selvittää Holmesille ja Watsonille todella erikoisen tapauksen. Morsian ampuu itsensä julkisesti.  Seuraavana päivänä hän näyttää palaavan kuolleista ja tekee selvän miehestään. Pian murhat saavat jatkoa ja salapoliisi joutuu tosissaan vaivaamaan päätään.

Elokuva on haastavaa seurattavaa katsojalle eikä pelkästään aikatasojen muuttumisen vuoksi. Kertomukseen sisältyy sivupolkuja, reaalitodellisuuteen sisältyy unia ja huumehoureisia harhanäkyjä, on totta ja kuvitelmaa.

Tähtipari tekee yhtä vakuuttavaa työtä kuin aiemmillakin tuotantokausilla. Cumberbatch esittää partaveitsenterävää sosiopaatti Holmesta mestarillisesti. Sympaattinen Freeman yrittää tapansa mukaan -  ja aika turhaan – löytää salapoliisista inhimillistä puolta. Niin sokeasti Sherlock luottaa järkeensä ja torjuu tunteiden merkityksen.

Juonipaljastuksista sallittakoon yksi ja tärkeä. Sherlock Holmesin arkkivihollinen Moriarty (Andrew Scott) palaa takaisin kuolleista. Hänen ja salapoliisin jännite on lähes käsin kosketeltavissa.
Uuden Sherlockin odotus on entistä vaikeampaa mestarillisen erikoisjakson jälkeen. Moni fani odottaa varmasti tämän vuoden reipasta rientoa, jotta neljäs tuotantokausi saataisiin kodeissa ruudulle mahdollisimman pian.

Kammottavan morsiamen yhteydessä esitettävillä näyttelijähaastatteluilla ja jakson tekemisestä kertovilla ekstroilla ei ole paljoakaan lisäarvoa. Ne todennäköisesti vain hinaavat osaltaan lipun hintaa ylemmäksi, ja pidentävät erikoisjakson lähes kaksituntiseksi.


Elokuvan traileri:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti