keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Nälkäpelin odotettu finaali***

                                Nälkäpelin sankarittaret Cressida (Natalie Dormer)
                                ja  Katniss (Jennifer Lawrence).

Suzanne Collinsin supersuosittuun nuortenromaanitrilogiaan perustuva Nälkäpeli-sarja on edennyt elokuvapuolellakin finaaliinsa. Sarjan päättävä Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 2 (2015) on varsin onnistunut kokonaisuus. Päätösosassa päähenkilö Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) ymmärtää, että pelissä ei ole enää vain selviytyminen, vaan Panemin kansan tulevaisuus.

Matkijanärhi 2 jatkaa suoraan edellisosan tapahtumista ja pääkaupungista pelastuneiden panttivankien kuntoutuksesta. Vapauttaakseen Panemin Katniss käy taisteluun Capitolia vastaan yhdessä Vyöhyke 13:n joukkojen kanssa. Hänen päämääränään on tappaa presidentti Snow (Donald Sutherland) kostoksi siitä, miten Snow mursi Peetan (Josh Hutcherson) mielen propagandatarkoituksissaan.

Pelintekijä Plutarch Heavensbeen (edesmennyt Philip Seymore Hoffman) teki edellisosassa sankariksi nousseesta Katnissista vastarintaliikkeen keulakuvan ja propagandatähti Matkijanärhen. Vyöhyke 13:n presidentti Alma Coin (Julianne Moore) epäili traumaattisten kokemusten ja Peetan menetyksen tuhonneen tytön rohkeuden. Uutuuselokuvassa Coin pohtii tosissaan, onko Katnissille käyttöä loppuratkaisujen yhteydessä.

Kapinallisten eteneminen nostaa esiin päätösosan keskeisen teeman: sodankäynnin eettiset kysymykset. Soturi Gale (Liam Hemsworth) ei paljoa perusta väärällä puolella olevien siviilien kohtalosta, kun taas Katniss ymmärtää heidän kärsimyksensä oman Nälkäpeleissä koetun tuskansa ansiosta. Näkemyseroista huolimatta Gale näyttää nousevan sankarittaren sulhaseksi aivopestyn Peetan sijaan.

Matkijanärhi 2:ssa on toimintaa aiempia osia enemmän. Ne muistuttavat huomattavasti videopelien maailmaa. Kapinalliset etenevät kaupunkisodankäynnissä kohti Capitolia ja saavat vaikeiden vihollisten ja kuolettavien ansojen ohella painiskella monien moraalisten kysymysten kanssa. Elokuvan ehkä huikeimmat tapahtumat kohdataan maanalaisissa huoltokäytävissä ennen loppuratkaisun koittamista.

Nälkäpeli-sarja on ollut paljon muutakin kuin teini-ikäisille suunnattu viihteellinen tieteisfantasia tai dystopiaelokuvien esikuva. Sarja tunnetaan nokkelasta poliittisesta satiiristaan, kantaaottavista teemoistaan ja mielenkiintoisista hahmoistaan.

Sarjan roolitus on ollut onnistunut ja Jennifer Lawrence suorastaan erinomainen moniulotteisena sankarittarena. Katnissin hahmon sitkeyteen ja rohkeuteen liittyy myös aitoa haavoittuvuutta ja epävarmuutta. Katsoja ymmärtää, että maailman pelastaminen jättää jälkensä myös pelastajaan. Ei ihme, että Lawrence soturinainen vetoaa yhtä lailla tyttöihin ja poikiin.

Paikoitellen lievästi laahaava Matkijanärhi 2 on Francis Lawrencen ohjaustyö - ja kelpo päätös sarjalle. Jatko-osia ei liene luvassa.

Elokuvan traileri:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti