sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Koulukiusaamisen pitkät varjot***

                                Koulukiusattu Lauri oli lähellä päätyä kouluampujaksi.

Ohjaaja Arto Halonen käsitteli edellisessä dokumenttielokuvassaan Sinivalkoinen valhe (2012) suomalaisen hiihdon dopinghistoriaa. Hänen uutuusdokumenttinsa Valkoinen raivo (2015) pureutuu toiseen traumaattiseen aiheeseen: koulukiusaamiseen ja siitä kumpuavaan kostonhaluun.

Valkoinen raivo kertoo rankasti koulukiusatun ”Laurin” aidon tarinan. Se pureutuu koulukiusatun arkeen, ajatusmaailmaan, kostofantasioihin ja niistä selviytymiseen pitkäkestoisen terapian avulla. Vaikkei Halosen dokumenttielokuva ole mikään elokuvataiteen riemuvoitto, se kertoo hyvin tärkeän tarinan. Elokuva sopii erinomaisesti koululaisille, ammattikasvattajille ja perhetyön kanssa toimiville.

Laurin elämän käännekohdaksi muodostui isän menettäminen auto-onnettomuudessa, kun poika oli 9-vuotias. Ahkera kympin poika joutui vaihtamaan aiemmasta koulusta menestyvien vanhempien lasten eliittikouluun. Pian poika joutui tuupituksi ja laajan kiusaajien piirin silmätikuksi. Dokumentin mukaan myös opettajat kohtelivat yksinhuoltajan poikaa epäoikeudenmukaisesti.

Yläasteella kiusaaminen paheni. Lyöminen lisääntyi, samoin riepottelu. Lauri ulkoisti itsensä kiusaamistilanteista ja uppoutui opiskeluun. Lukiossa kiusaaminen muuttui enemmän verbaaliseen suuntaan, mutta myös vaatteiden ja koulutarvikkeiden tuhoaminen oli tyypillistä. Hämmästyttävintä on kuitenkin se, että kympin keskiarvon ja kuuden laudaturin ylioppilas joutui hampaisiin myös akateemisissa opinnoissaan.

Piinattu poika fantasioi 16-vuotiaasta lähtien kostosta kiusaajilleen. Halosen elokuva vyöryttääkin esiin uutisvälähdykset suomalaisista koulusurmista Raumanmereltä, Jokelasta ja Kauhajoelta. Mukaan mahtuvat myös Myyrmannin pommi-isku, Columbinen koulusurmat Yhdysvalloissa ja Anders Behring Breivikin joukkomurhat Oslossa ja Utøyan saarella. Oli lähellä, ettei Laurikin liittynyt kouluampujien kammoksuttuun joukkoon.

Aikuiselämässään psykologiksi opiskellut Lauri tuo esiin elokuvassa käsitteet musta ja valkoinen raivo. Mustaan raivoon liittyy silmitön raivostuminen, joka löytyy usein tappojen taustalta. Valkoinen raivo on puolestaan kiusatun syvälle sisäänsä kätkemää älyn kontrolloimaa murhaavaa raivoa. Vaikkei nykytiede tunnekaan käsitettä, se tuntuu uskottavalta elokuvan kerronnan kannalta.

Elokuva pohtii myös sitä, kuinka Lauri selviytyi kiusaamisesta. Tämä antaa toivoa myös muille kiusatuille ja välineitä ammattiauttajille. Leffan kertojana toimii varsinainen koulukiusattu, jonka henkilöllisyys salataan. Pienimuotoisen, mutta koskettavan tarinan on käsikirjoittanut Arto Halonen. Filmin hienon kuvauksen takaa löytyvät Mika Orasmaa ja Peter Flinkenberg, joka sai alkuvuodesta Betoniyöstä (2013) arvostetun Spotlight-palkinnon Yhdysvalloissa.

 Elokuvan traileri:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti