sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Mustalla huumorilla makeutettu kostotarina***

                                Lumiauramies Nils (Stellan Skarsgård) on elokuvan kostaja.

Y-Kino on ottanut ohjelmistoonsa norjalaisen  Hans Petter Molandin ohjaaman Lumiauramiehen (2014), jossa trilleriä on maustettu toiminnalla ja mustalla huumorilla. Keitoksesta tulee kuitenkin maistuva nokkelan dialogin, etevien näyttelijöiden ja absurdin huumorin ansiosta.

Lumiauramies on pohjimmiltaan erityisesti lännenelokuvista ja toimintaseikkailuista tuttu kostotarina. Mies ottaa oikeuden omiin käsiinsä, kun häntä on kohdannut anteeksiantamaton menetys ja vastoinkäyminen.

Mies on lumiaurankuljettaja Nils Dickman(Stellan Skarsgård), joka ajaa tunturiteillä valtavaa lumiaurakuormuria.  Kotikaupunkinsa vuoden kansalaiseksi valittu Nils menettää ainoan poikansa Ingvarin huumeiden yliannostukseen. Kun hän saa kuulla poikansa kuoleman olleenkin paikallisen huumeliigan järjestämä murha, Nils aloittaa yksinäisen miehen sotansa rikollisjengiä vastaan.

Huumeliigaa pyörittää väkivaltainen vegaani Kreivi (Pål Sverre Hagen), jonka elämää varjostaa avioero ja huoltajuuskiista ex-vaimonsa Maritin (Birgitte Hjort Sørensen) kanssa. Kun Nils ryhtyy lahtaamaan hänen luottomiehiään, Kreivi luulee erheellisesti syylliseksi serbialaista huumeliigaa. Tätä johtaa Perikadossa (2004) loistanut Bruno Ganz, norjalaisfilmin Pappa.

 

Pian kostotarina pyörii norjalaisten ja serbialaisten huumejengien sekä Nilsin välisenä taisteluna, johon oman lisänsä tuo lumiauramiehen sieppaama Kreivin poika. Verikekkerit tuovat mieleen Quentin Tarantinon elokuvat, ja päähenkilön luoviminen rikollisjärjestöjen välissä Sergio Leonen spagettiwesternin Kourallinen dollareita (1964). Nilsin suoraviivaiset ja armottomat ratkaisut muistuttavat puolestaan Clint Eastwoodin tähdittämiä Dirty Harry-elokuvia.

 

Vaikka Molandin leffa onkin saanut vaikutteita ohjaajasuuruuksien teoksista, on Lumiauramiehen absurdissa ja mustassa huumorissa paljon ohjaajan näkemystä.  Molandin tapa korostaa menetettyjä ihmishenkiä risteillä ja väliteksteillä on aika originellia. Huumoria irtoaa myös huumediilereiden keskinäisestä sanailusta sekä Nilsin ja siepatun pojan kohtaamisista. Perinteistä kostotarinaa pehmentää Norjan talvi, jonka lumisuus ja valoisuus työntävät ajoittain lumiauran lailla sivuun filmin raakuuden.

 

Lumiauramiestä kannattelee vähäeleisen Stellan Skarsgårdin ja serbipomoa näyttelevän Bruno Ganzin roolitöiden vakaus ja rauhallisuus. Pål Sverre Hagenin esittämä Kreivi on heihin verrattuna impulsiivinen, ylinäyttelevä ja epäuskottava.

 

Elokuvasta on mainittava myös Kaspar Kaaen, Brian Batzin ja Kåre Vestrheimin säveltämä ja tarinaa uljaasti kuljettava musiikki. Lumiauramiehen kappaleita ei ilmeisesti vielä ole kuitenkaan saatavilla soundtrackina. Sääli niin.

Elokuvan trailerin löydät tästä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti