sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Todellisuuspohjainen huijaritarina***

                                Rosalyn (Jennifer Lawrence) ja Sidney (Amy Adams)
                                varastavat show’n American Hustlessa.

Ohjaaja David O. Russelin uusin ohjaustyö American Hustle (2013) on monitasoinen veijari- ja huijaritarina, varsinainen musta komedia. Russell kokosi filmiä varten tähtikaartin kahdesta edellisestä elokuvastaan. Oscareitta jääneeseen seurueeseen kuuluivat Taistelijasta (2011) tutut Christian Bale ja Amy Adams sekä romanttisessa komediassa Unelmien pelikirjassa (2012) loistaneet Jennifer Lawrence ja Bradley Cooper.

Leffa perustuu löyhästi Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa toteuttamaan peiteoperaatio Abscamiin. Sen seurauksena monet amerikkalaiset poliitikot jäivät kiinni lahjusten vastaanottamisesta, kun he niiden vastikkeeksi tarjosivat erilaisia poliittisia palveluksia kahdelle valesheikille. Operaation seurauksena yksi senaattori, kuusi kongressiedustajaa sekä lukuisia paikallishallinnon edustajia joutui eroamaan tehtävistään.

Russelin elokuva käynnistyy tahmeasti. Leffan keskeisten henkilöhahmojen esittelyyn ja paljoon puheeseen kuluu aikaa. Katsoja joutuu mukautumaan myös siihen, että elokuvan juoni avautuu kolmen eri roolihenkilön kertomusten perusteella. American Hustle olisi vaatinut selvästi jäntevämmän käsikirjoituksen kuin mihin Eric W. Singer ja ohjaaja Russel ovat kyenneet.

Toisaalta käsikirjoittajakaksikko on päässyt erinomaiseen suoritukseen roolihenkilöiden toimien ja luonteiden kirjoittamisessa. David O. Russel ohjaa tähtinäyttelijöitään taitavasti. Hieman muodoton elokuva sykkii tähtikaartinsa tahdissa.

American Hustlen huijariparin muodostavat pulska ja itsesääliin taipuvainen Irving Rosenfeld (Christian Bale) sekä kekseliäs ja superseksikäs punapää Sidney Prosser (Amy Adams). Parivaljakko menestyy pitkään petkuttamalla hyväuskoisia kanssaihmisiään olemattomilla lainoilla, joita Adamsin esittämä lontoolainen huijarileidi Edith muka välittää elitistisisten pankkiiripiiriensä välityksellä. Irv ja Sidney jakavat sovussa rikokset, rahan ja rakkauden.

Puijarit joutuvat kuitenkin itse tukalaan tilanteeseen, kun FBI:n agentti Richard DiMaso (Bradley Cooper) yllättää heidät petosyrityksestä verekseltään. Kunnianhimoinen ja epävakaa DiMaso pakottaa huijarit työskentelemään kanssaan käräyttääkseen lahjonnalle alttiita poliitikkoja ja virkamiehiä. Aluksi tähtäimeen otetaan Camdenin pormestari Carmine Polito (sympaattinen Jeremy Renner). Menestyksestään innostunut FBI-agentti päättää virittää verkon, johon on tarkoitus vangita huippupoliitikkojen ja mafiosojen kaltaisia todella isoja kaloja.

Oman lisämausteensa filmiin tuo Irvingin kompleksinen, haavoittuva ja täysin arvaamaton aviovaimo Rosalyn Rosenfeld (Jennifer Lawrence). Vaalea viettelys rakennekynsineen ja korkeine korkoineen vaikuttaa bimbolta, vaikka hän uskookin olevansa miehelleen järjen ääni. Rosalynin hölösuisuus ja arvaamattomuus vaarantavat vääjäämättä huijariparin toimet niin mafiosojen kuin FBI:nkin suhteen. Irving nimittääkin puolisoaan sattuvasti passiivis-aggressiivisen karaten picassoksi.

Jennifer Lawrencella on kyky varastaa näyttämö itselleen. Mustasukkaisuutta tihkuvan Rosalynin ja hänen miehensä rakkauden anastaneen Sidneyn verbaalinen välienselvittely on melkoinen kissatappelu, jossa näyttelijättärien läsnäolo on täydellistä.

Venytetyssä ja varsinaista sanomaansa hakevassa filmissä pitää mielenkiintoa yllä huipputaitavien näyttelijöiden lisäksi elokuvan kyky valottaa huijauksen eri ulottuvuuksia. Eri henkilöt petkuttavat jatkuvasti toisiaan niin toiminnallisella, taloudellisella kuin tunteidenkin tasolla. Lopputekstien juostessa on katsojan pakko pohtia sitä, ketä tässä puijattiin eniten. Aidoimmalta elokuvassa vaikuttaa 1970-luvun ajankuva pukuineen, hiustyyleineen ja lavastuksineen. Erikoismainonta on annettava myös aikalaishittien paraatille.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti