sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Teksasin sisupussi

                                          Rodeomies Ron Woodroof (Matthew McConaughey) tekee
                                          elokuvassa Oscarin arvoisen näyttelijäsuorituksen.

Kanadalaisen elokuvaohjaajan Jean-Marc Valléen elokuva Dallas Buyers Club (2013) kertoo 1980-luvun Yhdysvalloista ja immuunikatotauti AIDSin luomasta alkuhysteriasta. Teksasilainen rodeoratsastaja Ron Woodroof (Matthew McConaughey) saa  HIV-viruksen irtosuhteesta. Lääkärin synkkä ennuste sisuunnuttaa miehen, joka käynnistää taistelun lääkeyhtiöitä ja Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:ta vastaan.

Elokuvan alkukohtaus vie heti teksasilaisen punaniska Ronin maailmaan, jota leimaa kova ja nopea nautinto. Siemaus viskiä, villi tanssi härän selässä ja pikainen hetki prostituoidun seurassa. Siinä miehen elämää pähkinänkuoressa.

Päihteiden, kokaiinin ja ilotyttöjen täyttämä kuluttava elämä joutuu kuitenkin uuteen valoon, kun sairaalan verikokeet kertovat karua kieltään: Ron kantaa HIV-virusta. Lääkärin lausunto on elokuvassa lohduton: elinaikaa on jäljellä kuukausi. Ensireaktio kuolemantuomioon on aggressio. Pian rodeomies huomaa kuitenkin tutkivansa tarkasti kirjastossa kaiken se, mitä uudesta ja tappavasta taudista on löydettävissä.

Kaverit lakoavat järkyttävästi rykivän ja riutuvan päähenkilön ympäriltä. Huippukallista AZT-lääkettä ei rahvaalle heru ilman vippaskonsteja. Elämästään taisteleva Ron matkustaa Meksikoon. AZT:n sijasta hän palaa kuitenkin Yhdysvaltoihin auto täynnä vitamiineja, sinkkiä ja vaihtoehtoisia AIDS-lääkkeitä, joille mahtava FDA ei ole antanut myyntilupaa.

Ron Woodroof keksii hienon liikeidean. Kaikki Dallas Buyersin Clubiin liittyvät HIV-positiiviset saavat ”ilmaiseksi” salakuljetettua vaihtoehtolääkettä, kun he liittyvät samannimiseen klubiin. Sairaalassa ollessaan Ron on tutustunut Rayoniin (Jared Leto) , joka on huumeita käyttävä transseksuaali. Homokammoinen rodeoratsastaja saa naismaisesta transusta hyvän kumppanin, jolla on suuri merkitys Ronin kasvulle ihmisenä, joka osaa nyt ajaa yhteiskunnan pohjasakaksi ajautuneiden hiv-positiivisten etua.

Toinen Ronia ymmärtävä henkilö on sairaalaimmunologi Eve (Jennifer Garner), jonka kanssa Ronille kehittyy lämmin ystävyyssuhde. Ystäviä tarvitaan, kun Ron ottaa yhteen FDA:n, lääkeyhtiöiden ja monenlaisten viranomaisten kanssa. Taistelu kiihtyy lähestyttäessä elokuvan loppua.

Dallas Buyers Club on erinomaisten näyttelijöiden elokuva, joista kaksi nousee tähtikartan kirkkaimmiksi. Ensinnäkin Matthew McConaughey tekee loistosuorituksen Ronina. Hän kuvaa upeasti päähenkilön aitouden, muuttumisen ja moniulotteisen persoonan roolityöllä, jolla McConaughey taistelee parhaan miesnäyttelijän Oscar-pystistä lähinnä Leonardo DiCaprion kanssa. Jared Leton narkkaritransvestiitti Rayon on aluksi naisellisuudessaan riemastuttava, mutta elokuvan edetessä Roniakin traagisempi hahmo.

Elokuvan dialogi on kovaa mutta elävää, humorististakin. Filmin ajankuva on taitavasti rakennettu. Ikävä kyllä, elokuvan fokus irtoaa loppupuolella Woodroofin persoonasta ja lässähtää amerikkalaisen elokuvalle tyypillisesti yksilön taisteluksi oikeudessa lääkeyhtiöitä ja yhteiskunnallisia epäkohtia vastaan.

****

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti