tiistai 12. helmikuuta 2013

Sitoutumisen suunnaton vaikeus

                                Pamela Tola takertuvana Ellinä (vas.) ja Armi Toivanen
                                avioerotutkija Sannana tekevät mainiot roolityöt.

Johanna Vuoksenmaan ohjaama 21 tapaa pilata avioliitto (2013) on yksi lenkki niiden kotimaisten elokuvien sarjassa, jotka kuvaavat sitoutumiskammoisten kolmikymppisten tarpomista ihmissuhteiden hetteikössä. Samaa aihepiiriä ovat käsitelleet mm. Rakkauden rasvaprosentti, 3Simoa ja Vuoksenmaan suosittu televisiosarja Klikkaa mua.

Elokuvan päähenkilö Sanna Manner (Armi Toivanen) on kyyninen yliopistotutkija, joka tekee avioerotutkimusta haastattelemalla juuri avioliiton solmineita pariskuntia. Hän etsii tuoreiden avioparien käyttäytymisestä eron merkkejä väitöskirjaansa varten. Sanna ei usko romanttiseen rakkauteen, onnelliseen parisuhteeseen tai avioliiton kestävyyteen.

Avioerolapsi Sanna välttelee sitoutumista kaikin tavoin. Vuoksenmaan elokuvassa hän käyttäytyy hyvin maskuliiniseen tapaan. Tutkija heittäytyy humalatilassa yhden yön suhteisiin, ei kohtaa tunteitaan ja unohtaa iskemänsä miehen heti lakanoista noustuaan. Sannan kyyninen suhtautuminen miessukupuoleen joutuu kuitenkin koetukselle, kun hän kiinnostuu Aleksista (Riku Nieminen), yhdestä eron kokeneesta haastateltavastaan.

Sanna paras ystävätär Aino (mainio Essi Hellén) on romanttinen höpsö patologi, joka haluaa miehen, lapsia ja perheen. Aino iskeekin silmänsä Sannan tutkimusassistenttiin Jouniin (Aku Hirviniemi), joka on naimisissa takertuvan ja hysteerisen Ellin (Pamela Tola) kanssa. Pamela Tola osoittaa oivaa muuntautumiskykyä sivuroolissaan läheisriippuvaisena aviovaimona, jonka elämä järkkyy Jounin ja Ainon lähentymisen myötä.

Sannan suhtautumista parisuhteeseen ei voi ymmärtää ilman hänen vanhempiensa rikkoutunutta liittoa. Isä (Vesa Vierikko) on särkynyt sielu, äiti (Hannele Lauri) vahva manipulaattori. Molemmat tekevät rooleissaan hyvän suorituksen.

Elokuva kertoo onnistuneesti tavoista, joilla nykyihminen saa avioliittonsa kriisin partaalle. Kontrollointi, läsnäolon puute, puhumattomuus, valehtelu, pettäminen ja päihdeongelmat ovat vain joitakin aviosuhdetta horjuttavista tekijöistä. Elokuva pyrkii lähestymään vakavaa aihettaan huumorin keinoin. Tässä se ei kuitenkaan kovin hyvin onnistu, vaikka näyttelijätyö on kokonaisuudessaan laadukasta, ja moni näyttelijä suositusta Putous-ohjelmasta tuttu.

Vuoksenniskan elokuva pohtii kuitenkin ansiokkaasti parisuhdetta ja siihen kohdistuvia paineita nykyisessä hyvin hedonistisessa yhteiskunnassa. Leffassa käännetään myös sukupuoliroolit onnistuneesti nurinpäin. Sannan edustama nykynainen on itsenäinen ja aktiivinen toimija, ei enää miehestä riippuvainen alistettu eeva. Elokuva antaa mahdollisuuden myös sille tunteelle, joka on ikiaikaisesti luonut pohjan miehen ja naisen syvemmälle suhteelle.

Elokuvan trailerin löydät tästä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti