sunnuntai 11. marraskuuta 2012

(P)onneton uusi Asterix

                             Asterix (Edouard Baer) ja Obelix (Gérard Depardieu)
                             antavat briteille apua taistelussa roomalaisia vastaan.Ranskalaiset sarjakuvalegendat käsikirjoittaja René Goscinny ja piirtäjä Albert Uderzo loivat 1959 gallialaissoturi Asterixin ja hänen suurikokoisen ystävänsä Obelixin. Pienen roomalaisia vastaan kamppailevan gallialaiskylän parivaljakosta tuli tavattoman suosittu. Huoliteltuja Asterix-albumeja on kohta myyty 350 miljoonaa kappaletta.

Piirroselokuvina Asterixin seikkailut ovat toimineet kohtalaisen hyvin. Samaa ei voi sanoa neljästä näytelmäelokuvasta, joista tuorein, Asterix ja Obelix Britanniassa (2012), on tullut juuri ensi-iltaan Y-Kinossa. Kolmiulotteisen version on ohjannut Laurent Tirard. Se perustuu vuonna 1966 ilmestyneisiin sarjakuva-albumeihin Asterix Britanniassa sekä Asterix ja normannien maihinnousu.

Uudessa elokuvassa Britanniaa uhkaa Julius Caesarin johtamien roomalaislegioonien valloitus. Asterixin englantilainen pikkuserkku Fritax matkustaa kuningattaren pyynnöstä hakemaan apua pienestä gallialaiskylästä. Asterix ja Obelix lähtevät brittien apuun taikajuomatynnyrin kanssa. Mukaan otetaan myös päällikkö Aladobixin veltto ja pelokas veljenpoika Poppix.

Saarivaltakunnassa Asterix kumppaneineen törmää Lontoon ja englantilaisten erikoisuuksiin, Obelix ihastuu neiti Macintoshiin ja pelkurimainen Poppix pääsee opettamaan viikinkijoukkoja siinä, kuinka pelko antaa siivet. Välillä laitetaan legioonalaisia lakoon, niin kuin Asterixeissa aina.

Ranskalaisten uusi Asterix on elokuvana vaatimaton ja ponneton. Suomeksi dubattu versio on niin heikko esitys, ettei ääninäyttelijöiden nimiä viitsi julkistaa. Leffa on lastenelokuvaksi tylsä. Sarjakuva- ja animaatio-Asterixin vauhdikkuus puuttuu näytelmäelokuvasta lähes tyystin. Saa nähdä, kauanko edes Obelixia näytellyt Gérard Depardieu jaksaa sinnitellä elokuvasarjassa mukana.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti