tiistai 3. huhtikuuta 2012

Iron Sky on kulttielokuva kuunatseista

                                  Iron Skyn kuunatsit Klaus Adler (Götz Otto) ja 
                                     Renate Richter (Julia Dietze).

 
Elokuvateatteri Y-Kino saa sopivasti pääsiäiseksi ensi-iltaansa Iron Skyn (2012), josta on epäilemättä muodostumassa nörttisukupolven kulttileffa. Tieteiskomedian tekninen ja visuaalinen toteutus on täysin Hollywood-tasoa. Elokuvan poliittinen satiiri jää varsin köykäiseksi ja kuunatsien ympärille rakennettu juoni jopa lapsekkaaksi. Iron Sky on silti ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Suomalaisvoimin tuotettu filmi on elokuvahistoriamme kallein. Kuusi vuotta kestänyt tuotanto on nielaissut rahaa noin 7,5 miljoonaa euroa. Tuotantotiimit ovat hääränneet kuvauksissa etenkin Saksassa ja Australiassa. Timo Vuorensolan ohjauksessa on rakentunut tieteisparodia, joka viljelee viittauksia sci-fi-leffoihin, populaarikulttuuriin ja kansainvälisen politiikan kiemuroihin.

Elokuva lähtee liikkeelle amerikkalaisen avaruusluotaimen laskeutumisesta kuun pimeälle puolelle. Astronautti James Washington (Christopher Kirby) kokee elämänsä yllätyksen, kun hän törmää keskelle kuunatsien salaista tukikohtaa vuonna 2018. Sen on perustanut joukko kansallissosialisteja, jotka ovat paenneet maasta toisen maailmansodan loppuvaiheessa.

Neljännen valtakunnan natsijoukkoa johtaa kuuführer (Udo Kier), mutta elokuvan keskiöön nousevat häikäilemätön kuunatsiupseeri Klaus Adler (Götz Otto) ja hänen valittunsa Renate Richter (Julia Dietze), jonka aatteellisuus vähitellen karisee. Adler, Richter ja joukko natseja suuntaavat vangitun amerikkalaisastronautin kanssa kohti maata valmistellakseen sinne suuntautuvaa lopullista invaasiota.

Kuunatsien etujoukko valjastetaan pian Yhdysvaltojen naispresidentin (Sarah Palinia muistuttava Stephanie Paul) vaalikampanjan tukemiseen. Paikoitellen humorististenkin juonenkäänteiden jälkeen edessä on pian maailmojen sota. Kuunatsien lentävien lautasten ja taistelualusten armada hyökkää maahan. Yhdysvallat kokoaa Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvostossa liittouman tunkeilijoita vastaan. Tilanne kiristyy äärimmilleen, kun kuunatsit vyöryttävät esiin Götterdammerungin, joka muistuttaa suuresti Tähtien sodan Kuolemantähteä. On ratkaisujen aika.

”Rautataivas” saa katsojansa hörähtelemään aika ajoin. Juoni kovin kuluneine natsikuvioineen ei erityisesti sävähdytä. Poliittinen satiiri ei yksinkertaisesti pure. Henkilöhahmot muistuttavat liikaa karikatyyrejä ja elokuva toistaa kaikki natsismiin liitetyt kliseet.

Iron Skyn ansiot ovat kansainvälisessä tuotannossa ja komeassa teknisessä toteutuksessa. Elokuvan erikoistehosteet tuottaneen Samuli Torssosen tiimissä on osaamista. Avaruustaistelut ja kuutukikohta on hienosti toteutettu. Tieteisparodiana ja suomalaisohjaajille aika uuden elokuvalajin edustajana Iron Sky toimii mainiosti.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

                                Kuunatsien taistelualus valmiina tehtäväänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti