sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Hugo on lumoava koko perheen elokuva


 
                            Hugo (Asa Butterfield), isä (Jude Law) ja koneihminen.

Amerikkalainen Martin Scorsese on nykyhetken elokuvaohjaajien ehdotonta aatelia. Hänen uutuusleffansa Hugo (2011) lienee ohjaajamestarin henkilökohtaisin elokuva. Filmin saaminen Y-Kinon ohjelmistoon on yksi elokuvavuoden merkkitapauksia, mikä ei johdu vain Hugon saamista viidestä Oscar-palkinnosta.

Elokuva sijoittuu 1930-luvun alun Pariisiin, jossa orvoksi joutunut Hugo Cabret (Asa Butterfield) elättää itsensä pitämällä juna-aseman monet kellot ajassaan. Hän haluaa saada tulipalossa kuolleen kelloseppäisänsä (Jude Law) hankkiman keskentekoisen koneihmisen valmiiksi.

Näpistellessään ruokaa ja erilaisia varaosia Hugo tutustuu outoon lelukauppiaaseen Georges Mélièsiin (Ben Kingsley). Lelukauppiaan elämästä paljastuu asteittain menestyksekäs menneisyys, joka on kadonnut aikuisuuden toteutumattomien haaveiden alle. Päähenkilö tapaa pian myös kaupanpitäjän kummitytön Isabellan (Chloë Grace Moretz), jonka kanssa Hugo jakaa salaisuudet ja kokee huiman seikkailun.

Hugon elämän tekee ajoittain piinaavaksi asemavalvoja (Ex-Borat Sacha Baron Cohen) hurjan dobermanninsa kanssa. Jalkaansa klinkkaavalla tuikealla asemavalvojallakin on pehmeä kohtansa rautatieasemalla, jossa parveilevat sivuhenkilöt ovat inhimillisiä ja liikuttavia.

Scorsesen Hugo on loistava filmi, ohjaajansa rakkaudentunnustus elokuvalle ja elokuvan kiehtovalle historialle. Se kertoo liikkuvien kuvien pioneerin, ohjaaja Georges Mélièsin tarinan mutta hyvin paljon muutakin. Méliès oli elokuvan erikoistehosteiden keksijä, jota Scorsese kunnioittaa tekemällä ensimmäisen kolmiuloitteisen elokuvansa. Filmi olisi toisaalta ollut yhtä vakuuttava ilman 3D:täkin.

Ohjaajan luottoleikkaaja Thelma Schoonmaker on jälleen tehnyt vakuuttavaa jälkeä lopputuotantovaiheessa. Hugon kaunis musiikki on Howard Shoren käsialaa.

En ole vuosiin nähnyt näin lumoavaa elokuvaa, joka tempaisee katsojansa mekaniikan, teollistumisen ja upean elokuvakerronnan maailmaan. Filmi tulvii iloa, valoa, viisautta ja lapsuuden unelmia. Mafiakuvistaan tunnettu ohjaaja on loihtinut valkokankaalle yhden kaikkien aikojen perhe-elokuvista, joka herkistää myös aikuisen katsojan.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti