lauantai 6. elokuuta 2011

Vares kapakkapianistin kannoilla

Varatuomari Pauli Kontio palkkaa Jussi Vareksen.
Y-Kinon ensi-iltaan tullut ohjaaja Lauri Törhösen uutuuselokuva Vares Sukkanauhakäärme (2011) on tuoreen Vares-sarjan kolmas osa. Elokuva perustuu Reijo Mäen 80-luvun lopussa ilmestyneeseen dekkariin, jonka pohjalta Mika Karttunen on laatinut kohtalaisen käsikirjoituksen. Elokuva on parempi kuin Törhösen edellinen rimanalitus Huhtikuun tytöt (2011), muttei mitenkään säväyttävä.

Uusin Vares lähtee liikkeelle Kakolan kuuluisasta eristysosasto Pytystä, jossa kuritushuonevanki Torsten Rapp (Pete Manninen) valmistelee pakoaan. Samanaikaisesti yksityisetsivä Jussi Vares (Antti Reini) saa varatuomari Pauli Kontiolta (Carl-Kristian Rundman) tehtäväksi hankkia todisteita espanjalaista ravintolapianisti Jesus Maria Loboa (Ilkka Villi) vastaan. Toimeksiantaja epäilee Lobon vikittelevän vaimoaan, mutta viriilillä pianonpimputtajalla on monta muutakin naista kierroksessa.

Jussi Varekselle  tulee muutakin pohdittavaa, kun yrittäjä Voitto Fjäderin (Ari Wirta) kuntosalilla pyöritetään selvästi hämäriä bisneksiä. Pian Vares huomaa olevansa itse hengenvaarassa. Dokaavaa dekkaristia mukiloidaan leffan edetessä aivan riittävästi. Vares-elokuvissa pyritään realismiin, mutta juonikuvio huumekauppoineen on jo nähty riittävän monta kertaa.

Antti Reini viihtyy tälläkin kertaa hyvin Vareksen roolissa. Takuuvarmaa työtä tekevät myös muut elokuvasarjan vakiohahmot: Anna Huttunen (Maria Järvenhelmi), Juhani Luusalmi (Eppu Salminen), Kyypakkaus (Jasper Pääkkönen) ja komisario Hautavainio (Ilkka Heiskanen). Valitettavasti heidänkään näyttelijäntyönsä ei ole verrattavissa esimerkiksi ruotsalaisen Wallander-sarjan päähenkilöiden suorituksiin.

Vares-sarjan ongelmat piilevät ohuissa henkilöhahmoissa ja epätasaisessa näyttelijätyössä. Erityisen tuskaista on seurata kuntosalikonnia Ingaa (Katja Kiuru), Voitto Fjäderiä ja Rönkköä (Panu Vauhkonen) kameran edessä. Vares-sarjan ohjaajan Lauri Törhösen kyky luoda jännitteitä elokuvaan pettää tälläkin kertaa. Sen sijaan leikkaaja Kimmo Kohtamäki on tehnyt parhaansa elokuvan lopputuotannossa.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

         

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti