sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Potter-sarjan onnistunut loppuhuipennusEnglantilaiskirjailija J. K. Rowlingin seitsenosainen teossarja nuoresta velhosta Harry Potterista sai kirjallisen kliimaksinsa 2007–2008, jolloin päätösosa Harry Potter ja kuoleman varjelukset ilmestyi erikielisinä versioinaan.  Häikäisevän maailmanlaajuisen suosion saavuttanut kirjasarja siirtyi nopeasti myös valkokankaalle. Heinäkuun helteillä elokuvateattereiden kassamagneetiksi kohoaa epäilemättä filmisarjan kahdeksas elokuva.

Y-Kinossa tuoreeltaan ohjelmistoon tullut viimeinen Potter-elokuva on mannaa muillekin kuin velhopojan kanssa varttuneelle Potter-sukupolvelle. Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2 on jännittävä, paikoitellen henkeäsalpaava ja elokuvakerronnallisestikin tiivis loppuhuipennus. Ohjaaja Peter Yates on onnistunut luomaan vaikuttavan 3D-elokuvan, joka dramaattisuudessaan ja hienoissa tehosteissaan on velkaa muun muassa mestariohjaaja Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta –trilogialle.

Elokuva käynnistyy siitä, mihin edellinen osa jäi. Harry Potterin (Daniel Radcliffe) ja hänen nuorten velhoystäviensä Hermione Grangerin (Emma Watson) ja Ron Weasleyn (Rupert Grint) tehtävänä on löytää hirnyrkit, jotka tuhoamalla taikamaailmaa uhkaava lordi Voldemort (Ralph Fiennes) voidaan kukistaa. Kyseessä on kilpajuoksu aikaa vastaan, sillä Voldemort ankeuttajineen, kuolonsyöjineen ja pimeyden velhoineen on vauhdikkaasti laajentamassa pahan valtakuntaansa.

Edessä on lopullinen taistelu hyvän ja pahan välillä. Voldemort joukkoineen vyöryy velhokoulu Tylypahkaan, Harrylle niin rakkaaseen opinahjoon, jonka rehtorina häärää nyt pahan puolelle siirtynyt Luihuisten Severus Kalkaros (Alan Rickman). Taistelun tiimellyksessä kaatuu moni Harryn uskollisista ystävistä.

Elokuvan yhdeksi käännekohdaksi muodostuu Harryn intensiivinen uppoutuminen Kalkaroksen muistoihin ajatusseulan avulla. Kokemus avaa tien velhopojan varhaislapsuuden muistoihin ja antaa uutta tietoa mm. Tylypahkan rehtoreiden Albus Dumbledoren (Michael Gambon) ja Kalkaroksen rooleista. Valaistunut Harry on nyt valmis kohtaamaan lordi Voldemortin, joka haluaa raivata tieltään viimeisen esteensä seljasauvansa taikaiskulla. Edessä on Harryn ja pimeyden ruhtinaan huikaiseva kaksintaistelu, todellinen loppuhuipennus.

Potter-sarjan viimeisestä elokuvasta jäävät näyttelijäsuorituksina erityisesti mieleen Ralph Fiennesin upea roolityö Voldemortina ja aina luotettavan Alan Rickmanin kyky luoda Kalkaroksesta todella moniulotteinen ja traaginen hahmo.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti