keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Pahikset saavat palkkansa

Ruotsalaisen Stieg Larssonin romaanisarjan viimeiseen osaan perustuvassa trillerissä Pilvilinna joka romahti ympyrä sulkeutuu. Elokuva jatkaa suoraan siitä mihin Tyttö joka leikki tulella –leffa päättyi. Tietokone-ekspertti Lisbeth Salander (karismaattinen Noomi Rapace) toimitetaan sairaalaan luoti kallossaan ja raajoissaan. Parin huoneen päässä makaa Lisbethille läheinen rikollisloikkari Alexander Zalatšenko (Georgi Staykov), jonka murhayrityksestä nuorta sankaritarta syytetään.

Zalatšenko on entisen Neuvostoliiton aikainen palkkamurhaaja, ja nyt hänen tähtäimessään on Lisbeth. Vaikutusvaltaiset voimat haluavat vaientaa nuoren naisen ikiajoiksi. Edellisen osan kipua tuntematon pahis Ronald Niedermann (Micke Spreitz) jatkaa tappotöitään, mutta hänen hahmonsa jää etäiseksi. Huomattavasti uhkaavampi on Anders Ahlbomin näyttelemä psykiatri Peter Treborian. Hän on pahuudessaan ja itsetietoudessaan todella hyytävä.

Sankarittaren kamppaillessa pahiksia vastaan Millennium-lehden toimittaja Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) penkoo sillä aikaa Lisbethin salattua menneisyyttä ja pääsee totuuden jäljille. Hän alkaa kirjoittaa paljastusreportaasia, jonka on määrä puhdistaa Lisbethin maine ja ravistella turvallisuuspoliisi Säpoa sekä hallitusta. Elokuva huipentuu Salanderin oikeudenkäyntiin. Pahiksetkin saavat lopulta palkkansa.

Pilvilinna joka romahti ei yllä samaan huipputrillerisarjaan kuin leffa- ja romaanitrilogian ensimmäinen osa Miehet jotka vihaavat naisia. Syy on osittain käsikirjoituksessa, osittain siinä ettei toipilasta näyttelevä Noomi Rapace pääse esille edeltävien osien tapaan. Romaanisarjan lukeminen tai trilogian edellisten leffojen katsominen auttavat hieman sekavahkon päätösosan ymmärtämistä.

Elokuvan on ohjannut Daniel Alfredson. Trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti