lauantai 4. heinäkuuta 2015

Vauhtianimaatio koko perheelle****

                             Kätyrikolmikko etsimässä heimolleen uutta konnajohtajaa.

Y-Kinon ensi-iltaan perjantaina tullut Kätyrit (2015) on riemukas koko perheen animaatio. Pienet keltaiset pillerimuotoiset oliot kutittivat nauruhermoja jo Itse ilkimys –sarjassa. Vauhdikasta anarkistista menoa riittää uutuusanimaatiossa koko puolentoista tunnin ajan.

Pienet banaaninkeltaiset oliot avustivat superkonna Gruta kahdessa Itse ilkimys-elokuvassa (2010, 2013) niin mainiosti, että Universal Pictures ja Illumination Entertainment päättivät tehdä kanta-animaation sivuhahmoista oman elokuvansa. Kätyrit-leffa itse asiassa taustoittaa sen, miten otuksista tuli Grun apulaisia. Saamme tietää otuksien olevan miljoonien vuosien lajinkehityksen tuote.

Keltaisten koltiaisten elämän päätehtävä on palvella aina ilkeintä ilkimystä. Animaation herkullisessa avauksessa nähdään apurit siipeilemässä milloin Tyrannosaurus Rexiä, milloin Draculaa, milloin Napoleonia. Kun pikkuoliot joutuvat suljetuiksi arktiseen luolaan ilman pahisjohtajaa, ne masentuvat ja ovat menettää elämänhalunsa.

Kätyreiden joukosta valikoituu kuitenkin kolmikko Kevin, Stuart ja Bob, jotka lähtevät luolasta löytääkseen keltaiselle heimolle uuden kelmin. Retkikunta päätyy konnamessuille Floridan Orlandoon, jossa he hurmaantuvat naispuolisesta superroisto Scarlett Overkillistä (äänenä Sanna Stellan).

Scarlett ja hänen miesystävänsä Herb käyttävät kätyrikolmikon lapsellista innokkuutta sumeilematta hyväkseen ja houkuttelevat pikku apurit ryöstämään Englannin kuningattaren Elisabeth II:n kruunun. Tarina keskittyykin Scarlettin juoniin ja kätyreiden koheltamiseen Englannin maaperällä. Elokuva tekee Lontoota ja sen keskeisiä maamerkkejä ansiokkaasti tutuksi lapsiyleisöllekin.

Kätyrit on hauskaa, viihdyttävää ja hyvin rytmitettyä koko perheen viihdettä. Itse tarina ei ole kovin kummoinen, mutta se on mehevästi kerrottu. Varsinaisen kohdeyleisön lisäksi myös aikuinen hörähtelee elokuvassa monille löydöilleen. Towerin linnan lettiään heiluttavat (moshaavat) vahtimestarit ovat melkoinen näky. Katsoja löytää elokuvakultturillisia yhteyksiä mm. Bond-leffoihin, King Kongiin ja Texas Chainsaw Massacrehen. Aivan pienimpiä katsojia saattaa hieman pelottaa pelleily keskiaikaisessa kidutusvälineistössä.


Erityismaininnan – ja yhden tähden – ansaitsee Kätyreiden upea soundtrack. Kun elokuva sijoittuu vuoteen 1968, kyseessä on myös rokin kultainen vuosikymmen. Rolling Stonesin, Doorsin, Kinksin ja Whon upeat klassikkobiisit seuraavat toisiaan ja saavat arvostelijan ekstaasiin. Suomenkielinen kertoja Veikko Honkanen tekee työnsä tutun laadukkaasti. 

Elokuvan traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti