tiistai 14. heinäkuuta 2015

Superlahjakkaan syöksykierre*****

                                Amy Winehousesta on tehty hieno dokumenttielokuva.

Heinäkuussa 2011 menehtyi alkoholimyrkytykseen vain 27-vuotiaana englantilainen laulajatar Amy Winehouse. Hänen lyhyeksi jääneestä elämästään ja urastaan on tehty häikäisevän hyvä dokumenttielokuva Amy (2015), jonka on ohjannut englantilainen Asif Kapadia.

Lontoolainen Amy Winehouse oli 2000-luvun alun lahjakkaimpia laulajia ja lauluntekijöitä, joka on useimmille jäänyt mieleen rajusta päihteidenkäytöstään ja ennenaikaisesta kuolemastaan. Winehouse oli samalla poikkeuksellisen lahjakas laulaja, jonka tumma, voimakas ja tunnistettava ääni taipui niin popiin,  souliin, bluesiin, indierockiin kuin jazziinkin. Laulujensa aiheet Amy ammensi omasta ja usein rikkonaisesta elämästään.

Dokumenttielokuvana Amy pääsee harvinaisen lähelle kohdettaan. Se on koskettava, surullinen ja paikoitellen traaginen kohteensa kuvaajana, mutta tuo vakuuttavasti esiin myös musiikkibisneksen kovuuden, ammattimaisuuden ja kytkennät mediamaailmaan. Elokuva luo rehellisen henkilökuvan levottomasta ja itsetuhoisesta nuoresta naisesta. Winehouse ajautui vähitellen crackin, kokaiinin, heroiinin, alkoholin ja bulimian vauhdittamaan syöksykierteeseen.

Winehouse vertautuu Nirvana-yhtyeen legendaariseen Kurt Cobainiin. Molemmat olivat herkkiä taiteilijoita, jotka eivät kestäneet äkkirikastumista, tähden asemaa, keltaisen lehdistön säälimätöntä vainoa ja julkisuuden aiheuttamia paineita. Kummankin musiikkia leimaa kipeä omaelämänkerrallisuus. Molemmat myös takertuivat täysin sopimattomaan puolisoon, joka käytti kovia huumeita ja syyllistyi muusikon härskiin hyväksikäyttöön.

Amy-elokuva muistuttaa Kapadian edellistä pitkää dokumenttia Sennaa (2010), joka kertoi rataonnettomuudessa kuolleesta brasilialaisesta F1-kuskista. Ohjaaja kokoaa elokuviensa tarinat arkistomateriaalia hyödyntäen. Molemmissa vältetään puhuvia päitä. Kapadia kertoo Amyn tarinan päiväkirjamaisesti. Lauluntekijän tekstit kuljettavat tarinaa, johon lomitetaan koti- ja kännykkävideoita, tv-ohjelmia ja konserttitaltiointeja. Lopputuloksena on elokuvallisesti ehjä kokonaisuus rikkoutuvasta ihmisestä.

Amy piirtää kohteestaan kokovartalokuvan. Kotivideoiden nuoresta tytöstä kuoriutuu hetkiseksi musiikin megatähti, jonka loisto kuitenkin pian himmenee. Upeaäänisestä Winehousesta on tullut vaikeneva kehäraakki, jota skandaalilehdistö väijyy. Kelvoton aviomies, vastuutaan pakeneva isä, raastava julkisuus ja Amyn putoaminen tähtitaivaalta vievät nuoren naisen pettävälle jäälle.

Dokumenttielokuvaa ei valitettavasti ole tällä haavaa Y-Kinon ohjelmistossa. Elokuvavuoden ensimmäinen viiden tähden elokuva on Etelä-Pohjanmaalla nähtävänä Ylistaron Matin-Tuvassa ja Seinäjoen Bio Marilynissä.

Elokuvan traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti