lauantai 13. kesäkuuta 2015

Hirmuliskot taas valloillaan***

                        Vaarallinen hirmulisko ja sankari Owen Brady (Chris Pratt).

Elokuvakesän seikkailuelokuvien jännittävimpään kärkeen nousee Colin Trevorrowin dinosaurusrymistely Jurassic World 3D (2015). Kyseessä on  Jurassic-sarjan neljäs leffa. Uutuuselokuvan lähtökohdat ovat Steven Spielbergin yli 20 vuoden takaisessa menestyselokuvassa Jurassic Park (1993).

Ohjaajaguru Spielbergin ensimmäinen dinoelokuva oli suurmenestys ja sen tietokoneella luodut dinosaurukset toivat tietotekniikan vahvasti elokuvateollisuuteen. Pioneerityö oli jännittävä ja katsojakunnalle ihmeitä täynnä. Leffa käynnistikin melkoisen dinosauruspalvonnan eri puolilla maailmaa.

Nykykatsojalle tietokoneella luodut hahmot ja kokonaiset maailmat ovat arkipäivää. Silti Y-Kinon ensi-iltaan tullut Jurassic World on säilyttänyt jotain alkuperäisestä viehätyksestään. Hirmuliskot ja muut dinosaurukset sekä elokuvan teemapuisto ovat taitavasti luotuja ja pitävät yhä yllä katsojan mielenkiintoa.

Elokuva käynnistyy aiempien elokuvien tapaan Isla Nublarista, saaresta, jonne on rakennettu 10 vuotta aiemmin dinosauruksiin liittyvä teemapuisto. Valitettavasti yleisömäärät ovat laskussa ja dinosaurusinnostus vähenemässä. Saaren kaupallisen ja tieteellisen johdon näkemys on, että vetonaulaksi tarvitaan vielä Tyrannosaurus Rexiäkin pelottavampi, ilkeämpi ja hampaikkaampi hirmulisko.

Geenitekniikkaa hyödyntäen tiedemiehet yhdistelevät T. Rexin ja muiden hirmuliskojen geneettistä perimää ja luovat Indominus Rexin, ilkeän, suuren ja osittain luonnottoman näköisen hirmuliskon. Elokuvan supersaurus karkaa kuitenkin pohjoisesta aitauksestaan ja aloittaa etenemisensä kohti turistien kansoittamia teemapuiston kohteita.

Jurassic Worldin operatiivinen johtaja Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) värvää avuksi entisen poikaystävänsä dinokouluttaja Owen Gradyn (Chris Pratt). Suuren osan filmiä he jäljittävät karanneen hirmuliskon ohella Clairen kadonneita sisarenpoikia Zachia (Nick Robinson) ja Grayta (Ty Simpkins).

Indominius Rexin kaltaisen tappokoneen karkaaminen ja 17 muun dinosauruslajin liikkeet johtavat odotetusti kaaokseen turistimassojen keskellä. Katsojan kannattaa odottaa viimeisen puolen tunnin aikana koittavaa pteranodonien hyökkäystä, joka tuo vääjäämättä mieleen Alfred Hitchcockin Linnut (1963). Vauhtia, hurjia tilanteita ja melskettä riittää koko elokuvan ajaksi.

Budjetiltaan 150 miljoonan dollarin elokuvassa on paljon viittauksia Steven Spielbergin alkuperäiseen elokuvaan. Spielberg toimii tässä leffassa yhtenä tuottajista. Parhaimmillaan elokuva tuokin mieleen alkuperäisteoksen. Kolmiulotteisuus toimii hyvin ja dinosaurukset on upeasti mallinnettuja.


Elokuvan heikkouksiin kuuluvat ohuet henkilöhahmot. Chris Pratt ei sankarina erityisemmin vakuuta, ja Bryce Dallas Howardin säntäilyt viidakossa korkokenkineen lähinnä huvittavat ja säälittävät. Elokuvan ajoittain väkivaltainen asenne eläimiin myös ihmetyttää. Periamerikkalaiseen tapaan asetta ja ammusta on joka lähtöön. Alkuperäisen Jurassic Parkin lumo on myös haihtunut, koska dinot on jo nähty niin moneen kertaan.

Elokuvan traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti