sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Reipashenkinen meriseikkailu
Hai tutkimusmatkailijoiden seurana Kon-Tikissa.

Kansainvälisenä yhteistuotantona toteutettu Kon-Tiki (2012) perustuu norjalaisen tutkimusmatkailijan ja kirjailijan Thor Heyerdahlin kuuluisaan tutkimusmatkaan Perun Callaosta Polynesian Tuamotuun vuonna 1947. Tällöin Heyerdahl ajelehti viiden kumppaninsa kanssa noin 7000 kilometrin matkan pitkin Tyyntämerta.

Heyerdahl uskoi vastoin tiedeyhteisön vakiintunutta käsitystä, että Polynesian olisivat asuttaneet esikolumbiaanisella ajalla Etelä-Amerikasta peräisin olevat ihmiset. Tutkijoiden valtavirta katsoi sen sijaan – kuten nykyäänkin – että Polynesia asutettiin Aasiasta. Osoittaakseen teoriansa mahdolliseksi, norjalainen rakennutti Callaon sotilassatamassa lautan balsapuusta ja muista paikallisista luonnonmateriaaleista.

Tutkimusmatkailija nimesi inkojen mallien mukaan rakennetun lauttansa Kon-Tikiksi inkojen auringonjumalan Con Tiki Viracochan mukaan. Hän sai mukaansa viiden hengen miehistön, jossa oli vain yksi purjehdustaitoinen henkilö.

Kon-Tiki kertoo realistisen ja reipashenkisen meriseikkailun tarinan, mutta paljon myös päähenkilöstään. Heyerdahl (Pål Sverre Hagen) uskoo itsepäisesti ja vankkumatta visioonsa ja on valmis uhraamaan sen vuoksi kaiken. Biologina kunnostautunut Heyerdahl oli 1930-luvulla jo tutkinut Polynesiaa vaimonsa Livin (Agnes Kittelsen) kanssa. Kon-Tiki-purjehdukselle Liv ei kuitenkaan osallistunut, koska hän jäi kotiin Norjaan hoitamaan pariskunnan kahta poikaa. Thorin ja Livin keskinäisen suhteen kehitys on elokuvassa kehystarinana muuten niin miehisessä meriseikkailussa.

Kon-Tiki kertoo sinnikkäästä merimatkasta lautalla, jonka ohjaaminen on hyvin vaikeaa. Merivirrat kuljettavat alusta milloin väärään, milloin oikeaan suuntaan. Meren äärettömyys, porottava aurinko, hirmumyrskyt ja vedenalaisen maailman ihmeet ja vaarat ovat vahvasti läsnä elokuvassa. Norjalaisten Joachim Rønningin ja Espen Sandbergin ohjaama elokuva jää erityisesti mieleen komeasta kuvallisesta annistaan. Yölliset otokset rannattomasta merestä ja tähtikirkkaasta taivaasta ovat paikoitellen lumoavan kauniita ja tuovat mieleen Ang Leen Piin elämän (2012).

Piin elämän magiikkaan, fantasiaan ja kauneuteen ja upeasti kerrottuun tarinaan Kon-Tiki ei kuitenkaan yllä. Norjalaiselokuva kulkee silti uljaasti maaliinsa ja katsojasta lautan karahtaminen Raroian koralliriuttaan paratiisisaaren edustalla tuntuu huojentavalta.

Kon-Tikin näyttelijät tekevät asiallisen suorituksen, mutta balsalautan vaaleita parrakkaita viikinkejä  on ajoittain vaikea erottaa toisistaan. Pål Sverre Hagenin yksitotisesta ja tärkeilevästä Heyerdahlista löytyy lautalta hieman muitakin piirteitä. Erottuvin joukosta on hermoilevaa lämpöinsinööri Herman Watzingeria näyttelevä Anders Baasmo Christiansen.

Elokuvan trailerin löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti